Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
mladi d križem svetovnega dneva mladih (foto: Radio Vatikan)
mladi d križem svetovnega dneva mladih

Zaradi nauka o zakonski zvezi sodno preganjana avstralska škofovska konferenca

Slovenija | 10.12.2015, 10:11 Marjana Debevec

Državno sodišče v Avstraliji obravnava pritožbe na osnovi diskriminacije, ki je bila podana proti katoliškemu nadškofu. Pritožba napreduje in bo zelo verjetno terjala nadaljnje ukrepe. Za kaj je preganjan? Preteklo poletje so namreč škofje dijakom v katoliških šolah po Avstraliji delili knjižico, ki opisuje katoliški pogled na zakon. Eden izmed LGBT aktivistov je naknadno podal uradno pritožbo zoper enega izmed škofov, katerega je obtožil, da knjižica »žali in ponižuje« homoseksualce. Pritožba je usmerjena tudi proti drugim članom avstralske škofovske konference in proti avtorjem knjižice, poroča spletna stran druzina.rkc.si.

Protidiskriminacijski urad je razglasil, da je pritožba utemeljena, zato sedaj nadškofa nadškofije Hobart v Tasmaniji Juliana Porteousa, prvega škofa, ki je naveden v pritožbi, preiskujejo zaradi kršenja protidiskriminacijske zakonodaje.

V zameno v pritožbi zahtevajo, da vse katoliške šole uvedejo izobraževanje, ki bo v skladu z LGBT (torej lezbično, homoseksualno, biseksualno, transseskualno) vzgojo otrok. Škofje, ki so navedeni v pritožbi bodo verjetno deležni dodatnih sojenj in glob.

Kaj pravi knjižica o zakonski zvezi?

18 strani dolga knjižica nosi naslov: »Ne zamenjujte z zakonom« in je napisana kot pastoralno pismo. Opisuje bistvo katoliškega učenja o zakonu. Med drugim pravi: „Katoliško izročilo uči, da je vsako človeško bitje edinstvena in nezamenljiva oseba, ustvarjena po Božji podobi in od njega ljubljena. Zato imajo vsak moški, ženska in otrok neodtujljivo in veliko dostojanstvo. To vključuje tudi osebe, ki čutijo privlačnost do oseb istega spola. Obravnavati jih je treba s spoštovanjem, občutljivostjo in ljubeznijo…“

„Toda sociološke raziskave, kot tudi dolga izkušnja Cerkve in družbe, potrjujejo, da je za otroka pomembno, da ima – kolikor je to mogoče – oba, mamo in očeta. Če zamenjujemo pomen zakona, zamenjujemo tudi vse, kar zadeva otroke. In to je do njih zelo krivično…

Knjižice so v juniju razdelili dijakom po vseh katoliških šolah v Avstraliji. Homoseksualno gibanje se je razburilo in izražalo pritožbe v medijih.

15. septembra je Martine Delaney, transvestit, ki je kandidiral tudi kot kandidat stranke Zelenih v parlamentu, podal uradno pritožbo.

Ta tema je povzročila veliko vznemirjenja med ljudmi, ki se v Avstraliji zavzemajo za družino. 12. novembra so zagovorniki družine, ki so člani avstralskega senata pričeli z gibanjem v podporo pravici do svobode govora za Katoliško cerkev. Toda tudi to je bilo označeno za »nesprejemljivo«, glasovanje o tem predlogu pa zaustavljeno s strani senatorjev levega krila.

13. novembra je Protidiskriminacijska komisija oznanila, da ima Delaney utemeljen razlog proti nadškofu Porteousu in avstralski škofovski konferenci ter da se bo preiskava pričela. Najverjetneje bo sledilo zaslišanje na sodišču.

Avstralska Katoliška cerkev in posebno nadškof Porteous iz Tasmanije, ostajata trdna. Nadškof je vljuden, dostojanstven in pozoren – a kljub nevarnosti vztraja pri svojih stališčih.

Slovenija, Svet, Politika, Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...