Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Prizor iz igre Ledeno kraljestvo (foto: Svobodna Slovenija)
Prizor iz igre Ledeno kraljestvo

Slomškova šola v Ramos Mejiji

| 19.12.2015, 08:04 Matjaž Merljak

Bistvene pomembnosti za ohranitev slovenstva v Argentini je dopolnilni šolski sistem. Eden od največjih sobotnih tečajev je prav Slomškova šola, v istoimenskem domu v kraju Ramos Mejia. Letos je bilo delo predvsem usmerjeno v igro »Ledeno kraljestvo«, a vmes so tudi pripravljali še druge proslave.

Ena pomembnejših v letu je materinski dan, tretjo nedeljo v oktobru. Otroci z največjim veseljem pripravljajo svoja darila pod skrbnim nadzorstvom svojih učiteljic. Treba je tudi pripraviti kratko, a prisrčno počastitev. Ta je bila v nedeljo 18. oktobra takoj po sv. maši.

Z veseljem in ganjenostjo so mamice in stare mame sprejele ta prisrčen pozdrav svojih osnovnošolskih otrok od najmanjših do samozavestnih osmošolcev. Pesmi, recitacije in plesi so si sledili na odru in še kratek prizor, ki so ga napisali in pripravili sami otroci 6., 7. in 8. razreda. To je bilo lepo sodelovanje med šolarji in učitelji, ki seveda obnavlja upe v še dolg obstoj naših šol in v odkritje novih talentov!

Prisrčen nastop ob materinskem dnevu
Prisrčen nastop ob materinskem dnevu © Svobodna Slovenija

Ko so se otroci sprostili po nastopu, so z veseljem prinesli mamicam svoja darila v velikem pričakovanju, kako bo mamicam všeč njihovo darilce. A o tem ni bilo dvoma: mamice so z navdušenjem sprejele ta dokaz otroške ljubezni! Mladina se je tudi pridružila tem čestitkam in postregla mamicam in starim mamicam z okusnim pecivom, ki so ga sami pripravili.

Že čez dva tedna, v soboto, 31. oktobra, je bila ponovitev igre »Ledeno kraljestvo«. Glavno poročilo je bilo že objavljeno na našem radiu po premieri na Slomškovi proslavi v Slovenski hiši. Res je bila dovršena predstava v igranju in tudi v scenski zamisli. Tukaj so dodali še nekaj tehničnih efektov, kar je pomenilo nov izziv ustvarjalnosti in dopolnitev odrskih lepot. Prav zato je publika nagradila vse ustvarjalce te lepe igre. To so: Andrejka Vombergar Štrfiček, ki je tudi priredila igro za oder in Marcelo Brula kot režiserja; Andrea Quadri Brula, prava umetnica za pravljične scene, skupaj s pomočniki in seveda starši nastopajočih, ki so skozi mesece pripravljali obleke, maske, kulise in pomagali pri pripravi in tudi pospravi dvorane. To je tisto nevidno delo, brez katerega naše družbeno in šolsko življenje v domu ne bi bilo tako uspešno.

Vsa šola ob predstavitvi igre Ledeno kraljestvo
Vsa šola ob predstavitvi igre Ledeno kraljestvo © Svobodna Slovenija

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.