Jakob TurkJakob Turk
Jakob ČukJakob Čuk
Marcel KrekMarcel Krek
Nadškofa Zore in Cvikl pri papežu (foto: CTV)
Nadškofa Zore in Cvikl pri papežu

Voščila in želje škofov ordinarijev za leto 2016

Cerkev na Slovenskem | 31.12.2015, 13:00 Marta Jerebič

Ob novem letu prejemamo in pošiljamo voščila. Voditelji države nam posredujejo svoje novoletne poslanice. Na Radiu Ognjišče pa smo za voščila in želje za leto 2016 povprašali tudi slovenske škofe.

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore si v novem letu želi, da bi znal z božjo pomočjo v različnih okoljih in izzivih vedno najti božjo voljo in nanjo tudi odgovoriti. Širše gledano, pa si želi več enotnosti med nami: »Vsak izmed nas bi se moral potruditi, da bi vse tisto, kar si za novo leto voščimo drug drugemu, potem tudi uresničeval. Če bi te besede, ta voščila in želje prelili tudi v osebna prizadevanja za takšno držo, bi zelo močno zaznamovali družine, soseske, delovno okolje in tudi naš narod.«

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl upa, da bomo vsi dar svetega leta usmiljenja znali čim bolje izkoristiti. »Če gledamo današnje ljudi, vidimo, da mnogi nosijo rane v sebi. Dokler ne bodo ozdravljene, človek ne more zaživeti življenja v svoji polnosti. Sveto leto je tako priložnost za vsakega, da te rane končno pozdravi, da življenje dobi nov smisel in zagon. Sam si želim, da bi to leto bilo res leto poglobljenega zdravljenja naših ran, obenem pa tudi rast v medsebojni povezanosti in zaupanju.«

Podobnih misli je tudi novomeški škof Andrej Glavan: »Vsem želim, da bi se nas leto usmiljenja in obletnica ustanovitve škofije dotaknila osebno in v medsebojnih odnosih, poglobila osebno vero in okrepila pripadnost škofiji.«

Celjski škof Stanislav Lipovšek prav tako upa na blagodejne sadove leta usmiljenja za našo družbo: »Da bi bili v večji meri nosilci tega Božjega miru, dobrote, odpuščanja, sprave, tolažbe, zaupanja in vse kar obsega sveto leto, posebej telesna in duhovna dela usmiljenja.«

Želja murskosoboškega škofa Petra Štumpfa je kratka, a jasna: »Božji blagoslov, da bomo živeli v miru in da bi bili drug z drugim bolj ljubeznivi in spoštljivi.«

Koprski škof Jurij Bizjak med prednostne naloge škofov in Cerkve postavlja pomnožitev sadov Duha, »da tukaj poskušamo nabrati to bogastvo, odpreti studence, kot je rekel Kristus, da bodo tekli iz njegovega osrčja studenci večnega življenja, kdor veruje v Gospoda. V tem odnosu, razmerju si želim, da bi bil s tem v stiku in da bi tukaj iskali te vire in točili ljudem.«

Celotnim pogovorom s škofi, tudi upokojenimi nadškofi, boste lahko prisluhnili v nocojšnjem silvestrskem programu.

 

Cerkev na Slovenskem
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...