Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Papež na letalu (foto: Radio Vatikan)
Papež na letalu

Papeževa potovanja v letu 2015

Cerkev po svetu | 29.12.2015, 10:15 Marta Jerebič

Papež Frančišek je v letu 2015 opravil 5 mednarodnih potovanj. Januarja se je mudil v Šri Lanki in na Filipinih, junija v Sarajevu, julija v Ekvadorju, Boliviji in Paragvaju, septembra na Kubi in v ZDA, konec novembra pa v Keniji, Ugandi in Srednjeafriški republiki.

Papež je med svojim drugim obiskom na azijski celini za svetnika razglasil Jožefa Vaza, ki je deloval v Šri Lanki, na Filipinih pa je močno podprl družino, obsodil ideološko kolonizacijo, z novinarske konference na letalu pa so v medijih odmevali zajci, ko je na vprašanje o kontracepciji in številu otrok poudaril odgovorno starševstvo.

Papež je nato 6. junija obiskal prestolnico Bosne in Hercegovine, kjer je pozval k miru in spravi. Poleti je odletel na svojo domačo celino. Od tam je prinesel jasno sporočilo Evropi, ki ima demografsko rast praktično na ničli. Za nas je Latinska Amerika lekcija za to, da obrne smer in se ne boji mladih.

Novinarje pa je zanimalo tudi, kje pri svojih letih najde energijo za taka dolga potovanja, v čem je njegova skrivnost. »Želi me vprašati, kakšna je moja droga. Droga .. Čaj mate mi pomaga, nisem pa poskusil koke, Naj bo to jasno,« je dejal papež, ki je nekaj ur preživel tudi v najvišje ležečem glavnem mestu La Pazu v Boliviji.

Papež Frančišek je nato 19. septembra prispel na Kubo. Obisk je potekal v znamenju poziva k spravi in poudarka, da ljubiti pomeni služiti ljudem, ne ideologijam. V mednarodnem žarišču so bili njegovi nagovori o revščini, srečanje s Fidelom Castrom in aretacije nasprotnikov režima.

V ZDA pa je kot prvi papež v zgodovini nastopil v ameriškem kongresu, za svetnika je razglasil Juniperja Serra, v Filadelfiji, na svetovnem srečanju družin pa je poudaril, da družino branimo zato, ker je od nje odvisna naša prihodnost. Na poti domov iz ZDA, kjer domuje zvezdništvo, pa je o komentarju, da ga imajo nekateri za zvezdo, dejal: »Papež mora biti služabnik Božjih služabnikov. Koliko zvezd vidimo, ki potem ugasnejo in padejo. To je prehodna stvar. Nasprotno pa je s služabnikom Božjih služabnikov – to je lepo in nikoli ne mine,« je dejal.

Konec novembra se je papež mudil še na svojem prvem obisku v Afriki nasploh. V Srednjeafriški republiki je predčasno odprl prva sveta vrata jubileja usmiljenja, sicer pa so odmevali predvsem njegovi nagovori mladim, s katerimi se je srečal v vseh treh afriških državah, ki jih je obiskal. Pozval jih je, naj negativno obrnejo v pozitivno, veliko poudarkov je namenil korupciji: “V vseh institucijah so primeri korupcije, tudi v Vatikanu,” je dejal papež in mlade pozval: “Ne razvijte okusa za sladkor, ki se imenuje korupcija.” Sicer pa je papež v Afriko prinesel sporočilo miru in sprave. Po njegovem mnenju je vedno mogoče odpustiti sovražnikom in jih celo ljubiti. »Z ljubeznijo in odpuščanjem si lahko pravi zmagovalec,« je poudaril.

To so bila papeževa potovanja v letu 2015, nov podvig ga čaka že februarja, ko bo obiskal Mehiko, gotovo pa bo naznanil še kakšen enodnevni obisk po Evropi.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež