Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Praznovanje župnije Jarše pri Domžalah (foto: Župnija Jarše pri Domžalah)
Praznovanje župnije Jarše pri Domžalah

V Jaršah pri Domžalah praznovali 40 let župnije

Slovenija | 29.11.2015, 16:55

Župnija Jarše pri Domžalah se je ta konec tedna z osrednjo slovesnost spomnila 40. obletnice svoje ustanovitve. Slovesno zahvalno mašo v cerkvi svetega Mohorja in Fortunata v Grobljah je ob somaševanju zdajšnjega in prejšnjih župnikov ter dekanijskih duhovnikov daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Praznovanje se je nadaljevalo pred župniščem v Srednjih Jaršah.

Slovesnost so naznanili zvonovi, zatem narodne noše, pa tudi sprevod, v katerem so ministrantje in duhovniki z nadškofom Zoretom vstopili v svetišče. V uvodnem pozdravu Jožeta Stražiščarja smo izvedeli, da je praznovanje potekalo teden dni. "Praznovanje smo začeli že v soboto s sveto mašo, ki jo je daroval gospod Štefan Babič, ki mu je pred 40 leti ob pomoči požrtvovalnih župljanov, kljub močnemu nasprotovanju takratnih občinskih oblasti, uspelo postaviti močne temelje župnije. Sledila je akademija, pri kateri smo ob fotografijah in besedi podoživljali začetke in zgodovino naše župnije." Med tednom so se pri oltarju zvrstili vsi duhovniki, ki so se v kratki zgodovini župnije razdajali zanjo.

Praznovanje so želeli skleniti z nadškofom Zoretom, ki je ob tej priložnosti prvič obiskal to župnijo, ki je med najmanjšimi v dekaniji. "Bogu hvala, da je trakratnemu mengeškemu župniku, gospodu Štefanu, dal po eni strani velik pastoralni čut, po drugi pa pogum, da se je lotil ustanavljanja te župnije," je dejal nadškof Zore v nagovoru po evangeliju.

Župnija je nastajala v težkih časih, brez svoje cerkve, saj je bila cerkev v Grobljah nacionalizirana. Tudi pri iskanju prostorov za katehezo in bogoslužje je takratna oblast povzročala precej težav. Nadškof Zore se je ustavil pri tej kratki in burni zgodovini ter zatem povedal še, kako lahko izmerimo utrip župnije. Ustavil se je pri matičnih knjigah, številnih dejavnostih, ki so zaživele, pri statističnih podatkih … A opozoril je tudi, da je vse to le zunanja podoba župnije in da jo resnično spoznamo, če se odpravimo na pot svojega srca. "Župnija je takšna, kakršno je tvoje srce. Če je Božje, je Bog v tej župniji češčen in ljubljen, je v tej župniji doma." Poudaril je, da zunanja podoba župnije ne sme zakriti in nadomestiti prostora, ki je namenjen Bogu. Kot je dodal, njega ne smemo postaviti na rob. "Povabim vas, naj bo to praznovanje obenem sklep, da bomo župnijo prenovili, ne z barvanjem stren in pokrivanjem streh, ampak s prenovo src." Ob koncu nagovora je nadškof Zore Gospoda prosil, naj blagoslovi to župnijo.

Po obhajilu je še povedal, da se praznovanja veseli tudi jarški faran, kardinal Franc Rode, ki okreva po uspešni operaciji. Iz Rima je poslal pozdrave, spomnil na delo nekdanjih in zdajšnjega župnika, pohvalil mlado župnijo, kamor se tudi sam rad vrača, in zaželel, naj jo Bog blagoslavlja tudi v prihodnje.

Po maši se je praznovanje nadaljevalo pred župnijskim domom, v katerem je prostoren bogoslužni prostor, nekakšna podružnica župnijske cerkve. Verniki so dobili tudi zgibanko ob 40. obletnici župnije, v kateri je na kratko predstavljena njena zgodovina in zdajšnji utrip.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...