Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
papež na letalu z novinarji (foto: Radio Vatikan)
papež na letalu z novinarji

Francija papežu odsvetuje potovanje v nemirno Srednjeafriško republiko

Cerkev po svetu | 13.11.2015, 12:29 Marta Jerebič

Še nekaj dni nas loči od prvega potovanja papeža Frančiška v Afriko, kjer namerava poleg Kenije in Ugande obiskati tudi Srednjeafriško republiko. A razmere v tej državi so še vedno napete. Gre za nekdanjo francosko kolonijo, zato je v tamkajšnjih mirovnih silah tudi skoraj tisoč francoskih vojakov. Poveljstvo francoske vojske je zelo zaskrbljeno zaradi papeževe varnosti. Časnik Le Mond je poročal, da Francija poskuša v zaupnih pogovorih prepričati Sveti sedež, naj odpove to etapo potovanja. Medtem so znane nove podrobnosti papeževega februarskega obiska v Mehiki.

Francozi v zvezi s papeževim obiskom v Srednjeafriški republiki opozarjajo: »Za varnost papeža in njegovih spremljevalcev je komajda mogoče jamčiti«. Časnik Le Mond navaja besede predstavnika obrambnega ministra, ki je povedal, da so pristojne za papeževo varnost opozorili na to, da bo potovanje zelo tvegano.

Srednjeafriška republika je že več let izpostavljena hudim napetostim in krvavemu nasilju med muslimanskimi in krščanskimi milicami. V zadnjih tednih je bilo ubitih približno 75 ljudi, več kot 30 tisoč jih je zapustilo svoje domove. Mir poskuša ohranjati 9.000 modrih čelad Združenih narodov, med njimi je tudi 900 francoskih vojakov. Francija se boji, da bi papežev obisk nehote še bolj dvignil temperaturo napetosti med omenjenima skupinama. Poleg tega je po njenem mnenju Srednjeafriška republika slabo pripravljena na naval romarjev iz sosednjih držav Kameruna, Konga in Čada, ki se bodo udeležili maše s svetim očetom.

A Frančišek zaenkrat vztraja pri obisku, med katerim bo v banguijski stolnici odprl sveta vrata, kar bo neke vrste predpremiera leta usmiljenja, ki se bo začelo 8. decembra. Tudi predstavniki Katoliške Cerkve v tej državi zagotavljajo, da papež pride.

Obisk v Mehiki

Medtem so znane nekatere podrobnosti papeževega obiska v Mehiki. Tamkajšnja zunanja ministrica je potrdila, da bo Frančišek obiskal glavno mesto Ciudad de Mexico ter zvezne države na severni in južni meji Chihuahua in Chiapas ter Michoacan na zahodu Mehike. Več podrobnosti bo po njenih besedah znanih decembra. Mehiški škofje pa so povedali, da papeževi načrti še niso dokončni, o njih bodo več spregovorili 12. decembra, ko v državi obhajajo praznik guadalupske Matere Božje.

Mehiška škofovska konferenca na tiskovni konferenci ni želela potrditi navedb zunanjega ministrstva o krajih papeževega obiska. Njen predsednik, guadalajarski nadškof, kardinal Francisco Robles Ortega, tudi ni razkril veliko drugih podrobnosti ali teme potovanja, čeprav je dejal, da pričakuje, da se bo papež srečal z žrtvami nasilja in ogroženih skupin, kot so migranti na prehodu čez Mehiko, ki skušajo priti v ZDA.

Med postanki papeževega potovanja se zato omenja obmejno mesto Ciudad Juarez v zvezni državi Chihuahua. Gre za mesto z 1,3 milijona prebivalcev, ki se je razraslo kot gobe po dežju, ko so zgradili t. i. tovarne za izvoz. A svetovna gospodarska kriza leta 2008 je privedla do zaprtja več tovarn, delo je slabo plačano, starši morajo delati nadure, da lahko preživijo družino, otroci pa so prepuščeni samim sebi. Izbruhnilo je nasilje, med drugim je mesto postalo razvpito zaradi umorov in izginevanja žensk, katerih primeri so ostali nerešeni in nekaznovani. Bitka med mamilarskimi karteli pa je samo v zadnjih štirih letih terjala več kot 10.000 življenj.

Papež bo imel torej kar veliko tem, o katerih bo lahko spregovoril, od nasilja, korupcije, revščine, izkoriščanja delavcev, migracij do vprašanja staroselcev in trdnosti v katoliški veri. Tako lahko pričakujemo dolg nastop v mehiški skupščini, ki naj bi jo nagovoril kot prvi duhovnik. V državi namreč vlada strogo laicistična ustava.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.