Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Avdienca na Trgu sv. Petra (foto: CTV)
Avdienca na Trgu sv. Petra

Papež: Družina, ki se nikoli ne zbere ob skupni mizi, je bolj malo družina.

Svet | 11.11.2015, 13:27 Marjana Debevec

Papež Frančišek je današnjo katehezo posvetil družini ob domači mizi in evharistični gostiji. Biti zbrani ob mizi ne pomeni samo skupaj uživati hrano, ampak si družinski člani ob tem podelijo čustva in izkušnje, ki so jih doživeli, kar je temeljnega pomena, je poudaril.

Ko je družina zbrana ob skupni mizi, se pokaže kako zdravi so njeni medosebni odnosi, saj se takrat takoj začuti, če kaj ni v redu. „Družina, ki skoraj nikoli ne jé skupaj ali pa se njeni člani za mizo ne pogovarjajo, ampak gledajo televizijo ali v pametne telefone, je bolj malo družina“, je zatrdil papež Frančišek.

Tudi samo krščanstvo je zelo povezano s pojmom gostija. Zato lahko rečemo, da je družina »pri maši doma«, ker lastno izkušnjo gostije prinaša k evharistiji in jo odpira za milost vesoljne gostije, ki izhaja iz Božje ljubezni do sveta. Evharistija pa družino tudi okrepi v ljubezni in zvestobi ter ji pomaga, da se ne zapre sama vase.

Danes namreč živimo v času številnih zidov in zapiranja vase. Zato lahko prav družina, ki se hrani iz evharistije po papeževih besedah pomaga graditi mostove sprejemanja in ljubezni. „Evharistija v Cerkvi, ki jo sestavljajo družine, sposobne biti živi kvas gostije in vzajemne gostoljubnosti, je šola človeškega vključevanja, ki se ne boji soočenja“, je poudaril Frančišek. Evharistična gostija družin namreč lahko okrepča vsakega: majhnega, siroto, slabotnega, nezaščitenega, ranjenega in razočaranega, obupanega in zapuščenega.

Papež je pri tem navedel nekaj družinskih kreposti. „Vsi vemo, kakšni čudeži se lahko zgodijo, ko mati skrbno in pozorno pogleda ne le svoje, ampak tudi tuje otroke“. Prav tako dobro vemo, kakšno moč lahko pridobi nek narod, kjer so očetje pripravljeni zaščititi otroke vseh, saj otroke razumejo kot nedeljeno dobro in so srečni ter ponosni, da jih lahko zavarujejo.

Papež Frančišek je zatem opozoril, da danes mnoga družbena okolja postavljajo ovire družinski gostiji. Vendar pa je treba najti načine, da jo znova obudimo. Zato pa je najprej potreben pogovor za mizo, kjer se posluša drug drugega in kjer ni tišine, ki je znamenje sebičnosti.

Sicer pa je sveti oče spregovoril opozoril tudi na pretirano pozornost do hrane v razvitem svetu, medtem ko mnogi ljudje do nje nimajo dostopa. To je sramota, je bil odločen papež.

Zbrane je povabil, naj se ozrejo na skrivnost evharistične pojedine, ko Gospod razlomi svoje Telo in prelije svojo Kri za vse. Živa povezanost krščanskih družin, ki objema vsakdanje napore in veselje, sodeluje z milostjo evharistije, ki je zmožna ustvariti vedno novo občestvo s svojo močjo, ki vključuje in rešuje. Krščanska družina bo po papeževih besedah prav tako pokazala, da je Cerkev Mati vseh ljudi, tudi vseh zapuščenih in izključenih. To pa naj bi prišlo še posebej do izraza v svetem letu usmiljenja.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.