Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Družina (foto: Ingimage)
Družina

Zakaj pravice istospolnih urejati v zakonu o zakonski zvezi?

Slovenija | 15.11.2015, 00:04 Marjana Debevec

Pred nami je referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Predlagatelji novele trdijo, da je potrebna ker odpravlja nekatere neustavnosti. Gre namreč za nekatere socialne pravice, ki so registriranim istospolnim partnerskim skupnostim kršene. Problem pa nastane, ker zaradi neustavnosti enega zakona, želijo spreminjati drug zakon, ki nikoli ni bil neustaven.

Registrirani istospolni partnerji imajo po zakonu o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti pravice do preživnine, pridobivanja skupnega premoženja, stanovanjskega varstva, dedovanja, pridobivanja informacij o zdravstvenem stanju obolelega partnerja in obiskov v zdravstvenih ustanovah.

Pravice, ki jih še zahtevajo pa so: odsotnost z dela zaradi bolezni partnerja, pravica do nadomestila dohodka za nego družinskega člana, zdravstveno zavarovanje po partnerju, pravica do plačane odsotnosti z dela ob smrti partnerja, obisk obsojenca v zaporu, uveljavljanje vdovske pokojnine po umrlem partnerju, denarno odškodnino v primeru smrti ali hude invalidnosti partnerja ter pravične denarne odškodnine za duševne bolečine.

Vprašanje, ki se nam samo po sebi postavlja je, zakaj teh socialnih pravic niso v vseh letih uredile vlade v zakonu o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti? „Vlade, ki ne spoštujejo mame in očeta so bile v zadnjih 15 letih na oblasti 10 let in če bi hoteli, bi vse te stvari lahko že zdavnaj uredili in temu ne bi nihče nasprotoval. Nasprotujemo pa, in to že 15 let temu, da se razvrednoti pomen mame in očeta in uzakonijo posvojitve otrok v homoseksualna razmerja“, je povedala sovoditeljica Koalicije za otroke gre Metka Zevnik.

Vprašamo se torej lahko zakaj spreminjati zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, za katerega ustavno sodišče nikoli ni ugotovilo, da bi bil protiustaven? To je približno tako, kot če bi hoteli jabolko odslej poimenovati hruška in se pritoževati, ker ni hruška. Več kot očitno je, da predlagatelji zakona nimajo namena urediti pravic istospolnih, ker bi to lahko že zdavnaj storili. Kot je povedala ruska homoseksualna aktivistka je njihov temeljni namen ukinitev poroke kot take in s tem posledično tudi družine, ki je temelj vsake družbe.

O posledicah, ki jih imajo otroci, posvojeni v homoseksualne skupnosti, pa smo lahko že večkrat slišali. Sami so namreč v nedavni izjavi v ZDA ustavno sodišče prosili naj ne sprejme istospolnih porok. Vsi so potrdili, kako zelo so pogrešali lik nasprotnega spola kot so bili njihovi starši, hkrati pa so tudi dolgo iskali svojo identiteto. Na referendumu 20. decembra se bomo torej odločali, kakšno prihodnost želimo za naše otroke in našo družbo.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.