Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Družinski referendum bo 20. decembra

Slovenija | 04.11.2015, 14:55 Marjana Debevec

Državni zbor je na današnji izredni seji določil, da bo referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, 20. decembra. Roki za referendumska opravila pa začnejo teči v ponedeljek.

Po mnogih prizadevanjih Koalicije za otroke gre bo referendum, na katerem se bomo odločali o prihodnosti zakonske zveze, na četrto adventno nedeljo, 20. decembra. Kot je znano novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki so jo predlagali v Združeni levici, zakonsko zvezo označi kot življenjsko skupnost dveh oseb ne glede na spol. S tem ukinja zakonsko zvezo moža in žene in grobo posega v ustanovo družine. Obenem pa istospolnim parom omogoča posvojitve otrok, do česar po drugi strani niso upravičeni stari starši, kar bi bilo sicer najboljše in najbolj naravno za otroka. Predsednica Nsi Ljudmila Novak: „Vsi pa vemo, kaj potrebujejo otroci in da ne more niti manjšina odločat o otrocih, ki vsak dan potrebujejo očeta in mater.“ Kot je razvidno, torej novela zakona ne gleda na dobrobit otrok, ampak v ospredje postavlja zahteve odraslih. Na sinočnjem pristojnem odboru je sovoditeljica Koalicije za otroke gre Metka Zevnik pozvala k udeležbi na referendumu, saj je prepričana, da „se odloča o usodi otrok in ne o usodi odraslih in da je to zakon, ki nam v svojih posledicah nalaga spremembo šolske zakonodaje v smislu seksualizacije otrok in ki nam jemlje svobodo“.

Noveli zakona zato nasprotuje Nova Slovenija. „Sprejeta novela zakona ne priznava pomena materinstva in očetovstva, ženske in moškega za rojstvo, vzgojo in razvoj otroka, ker uvaja možnost posvojitve otrok v istospolno razmerje, ter ne omogoča posvojitve vnukov s strani starih staršev". je povedal Jožef Horvat in dodal: „Dejstvo je, da mati in oče in ne dve osebi istega spola in s srtem njuno temeljno poslanstvo, to je materinstvo in očetovstvo, povsem izgubi svoj namen, kajti ne bomo več govorili o materi in očetu, temveč o dveh osebah; starših“. Nsi sicer ne nasprotuje ureditev pravic istospolnih partnerjev, vendar v zakonu o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti, kjer je vse neustavnosti mogoče urediti.

Novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih pa je problematična tudi zato, ker po eni strani omogoča uvajanje teorije spola v šole, hkrati pa ne omogoča ugovora vesti. Prizadeti bi bili predvsem javni uslužbenci, ki se iz različnih razlogov ne strinjajo z rešitvami tega zakona. Suzana Lep Šimenko iz SDS pa je spomnila na voljo državljanov, ki jo je državni zbor povozil. „Prav je, da spomnim, da je bilo zbranih 85 tisoč podpisov državljank in državljanov za vložitev zahteve za razpis referenduma. Ampak tukaj vas ta volja teh državljanov ne zanima. V nadaljevanju se je v roku štirih dni zbralo 48 tisoč overjenih podpisov na upravnih enotah. Seveda ste pohiteli, da ste to zbiranje prekinili, ampak verjemite: to je rekordno število.“ Državljani bomo torej imeli možnost na referendumu podpreti družino, ki temelji na zakonski zvezi med možem in ženo.

Slovenija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...