Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
avdienca (foto: Radio Vatikan)
avdienca

VIDEO: Papež o odpuščanju v družini

Svet | 04.11.2015, 12:07 Marjana Debevec

Papež Frančišek je današnjo katehezo posvetil odpuščanju v družini. Navezal se je na odlomek iz molitve Oče naš, ki pravi: Odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom. Po njegovih besedah se je sinoda o družini sicer končala, vendar pa se življenje družin nadaljuje iz dneva v dan. Povedal je, da prejema mnogo pisem družin z vsega sveta, ki pričujejo o konkretnem življenju in lepote evangelija družine. V svetu, v katerem pogosto primanjkuje življenja in ljubezni, vi vsak dan pričujete o velikem daru zakonske zveze in družine, je poudaril papež.

Po papeževih besedah je družina velika šola vzgoje za dar in odpuščanje, brez česar nobena ljubezen ne more dolgo trajati. Vsak namreč dan drug drugega prizadenemo, saj smo krhki in sebični. Kljub temu pa moramo po papeževih besedah takoj pozdraviti rane, ki jih povzročamo. „Če predolgo čakamo, vse postane pretežko“, je dejal Frančišek ter znova spomnil na skrivnost, ki jo je že večkrat izpostavil: nikoli končati dneva brez, da bi se drug drugemu opravičili, brez sprave med možem in ženo, med starši in otroki, med brati in sestrami, med snaho in taščo. Tako bomo zakonsko zvezo ojačali, družina pa bo postala bolj trden dom, ki se bo znal upreti pretresom naših manjših ali večjih hudobij, je prepričan sveti oče.

Mogoče se to komu zdi nemogoče uresničiti. Vendar pa je po besedah svetega očeta mogoče odpustiti drugim, ker smo najprej mi sami prejeli Božje odpuščanje. To je namreč tudi del poslanstva družin. Dejanje dopuščanja jih ne bo le obvarovalo pred ločitvami, ampak bo družbi pomagalo, da bo manj kruta in neprijazna, je poudaril sveti oče. Zatrdil je, da Cerkev družinam stoji ob strani v teh prizadevanjih, da bi svoj dom zgradile ne skali.

"Če bodo družine hodile po poti blagrov in se učile medsebojnega odpuščanja, bo tudi v celotni Cerkvi rasla sposobnost pričevanja o prenavljajoči moči Božjega odpuščanja. Sicer bomo lepo pridigali, mogoče celo izgnali kakšnega hudiča, vendar nas na koncu Gospod ne bo spoznal kot svoje učence“, je bil odločen papež Frančišek. Prepričan je namreč, da lahko krščanske družine naredijo veliko za sodobno družbo in tudi za Cerkev. „Zato želim, da bi v jubilejnem letu usmiljenja družine znova odkrila zaklad medsebojnega odpuščanja“, je še dejal sveti oče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...