Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Katedrala sv. Petra in Pavla, Brno (foto: Tone Gorjup)
Katedrala sv. Petra in Pavla, Brno

Predstavniki Evropskih krščanskih radijskih postaj na letnem srečanju v Brnu

Svet | 15.10.2015, 23:43 Tone Gorjup

V Brnu na Češkem se je sinoči začelo srečanje Evropske konference krščanskih radijskih postaj z vodilno temo „Krščanski radio in mir v Evropi“. Na njem se je zbralo nad dvajset predstavnikov radijskih postaj od Portugalske do Rusije. Gostitelj srečanja je radio Proglas, ki letos praznuje 20. obletnico ustanovitve.

Radio Proglas že dvajset let povezuje katoličane na češkem

Precej razkristjanjena Češka je ohranila katoliški značaj na Južnem Moravskem, s središčem v Brnu. Zato lažje razumemo, zakaj je radio Proglas, ki je začel oddajati na praznik Brezmadežne, 8. decembra 1995, za svoj sedež izbral ravno to mesto. Čeprav ima po vsej Češki še sedem studiev, je središče dogajanja prav Brno. Sestavni del praznovanja jubileja pa je tudi naše srečanje. Njegov ustanovitelj p. Martin Holik je v pozdravnem nagovoru med drugim spomnil na hitre spremembe tako v svetu kot v Cerkvi. Naša naloga je, da jih zaznamo in nanje odgovarjamo. Pri tem je za vodilo predlagal Jezusove besede: „Karkoli želite, da vam drugi storijo, storite tudi vi njim!“ Zatem je nadaljeval: „Sprejmite drug drugega kot dar ter z njim delite svoje izkušnje in spoznanja.“ Na to odprtost in pripravljenost na sodelovanje je opozoril tudi škof Vojteh Cirkle, ki je dodal še tesno povezanost s Kristusom. Pri prvi maši na srečanju smo se zbrali v njegovi kapeli, pri kateri so tudi druge verniki. Med obiskom katedrale nam je povedal, da začenjajo narodni evharistični kongres, ki bo svoj vrh dosegel v soboto, s sveto mašo na mestnem trgu pod katedralo.

Msgr. Martin Havlik in škof Vojteh Cirkle
Msgr. Martin Havlik in škof Vojteh Cirkle © Tone Gorjup

Kako spregovoriti o beguncih?

Predsednik Evropske konference krščanskih radijskih postaj Emmanuel Jousse je v uvodnem nagovoru pojasnil, da bo to srečanje drugačno od dosedanjih. Začel je z zanimivo mislijo, da molitveni del srečanja ne bo minil, ne da bi se spomnili kristjanov na Bližnjem in Srednjem Vzhodu. Tudi vsi drugi, ki trpijo tam ali drugod po svetu, bodo v naših mislih. Spomnil je, da Evropa še vedno preživlja finančno krizo in da se sooča tudi z begunsko krizo. Pri delu nas usmerjajo tudi aktualni dogodki v Cerkvi, začenši s sinodo o družini, ki poteka v Rimu, še vedno odmeva papeževa okrožnica Laudato si, njegov govor v Evropskem parlamentu, pred nami je srečanje mladih na Poljskem, sinoda oziroma koncil pravoslavnih Cerkva … V luči vseh teh dogodkov razmišljamo o vojni v Ukrajini, o soočanju evropskih držav z begunsko krizo. Kako naj na vse to odgovarja katoliški radio? Na to smo skušali odgovoriti v nadaljevanju srečanja.

Tajnik CERC Milan Tesar, Pjotr Sakharov in predsednik CERC Emmanuel Jousse
Tajnik CERC Milan Tesar, Pjotr Sakharov in predsednik CERC Emmanuel Jousse © Tone Gorjup

O dogajanju v Ukrajini, še bolje v Moskvi, nam je spregovoril duhovnik in urednik radijske postaje, ki je utihnila. Slika razmer v Ukrajini je pod nadzorom državnih medijev, vse kar se dogaja tam, pa vodijo ZDA. Veliko več časa smo namenili begunski krizi in odzivom nanjo. Špansko radijsko združenje COPE, je načrtno pristopilo k posredovanju te tematike poslušalcem. Izhaja iz tega, da smo vsi ena družina. Pomembno je, da se poslušalci čimbolje seznanijo z dejanskim stanjem. Radijski voditelji se trudijo, da ne vnašajo strahu, negotovosti in podpihujejo nestrpnosti. Predstavljajo resnične zgodbe posameznikov, ki so zbežali iz svoje domovine. Pa tudi zgodbe tistih, ki jim pomagajo. Seveda so odzivi na begunsko krizo v različnih državah precej različni. Marsikje je prisoten strah, negotovost. Če gledamo na vprašanje beguncev skozi ideološka očala, nujno zapademo v eno ali drugo skrajnost, če postavimo v središče našega dela Kristusa, se bomo izognili skušnjavi ideologije. Čeprav so izkušnje različne, imamo vsi isti evangelij. Ta nam narekuje, kakšen naj bo naš odnos do preganjanih.

Iskanje novih poti do poslušalcev

Več radijskih postaj je v zadnjem času temeljito prenovilo svoj program in tudi vizualno podobo od osnovnih oznak do spletnih strani. Med njimi je RCF, ki združuje več kot šestdeset postaj v Franciji in Belgiji. Po temeljiti analizi prebivalstva Francije in zatem poslušalstva radijskih programov so se osredotočili na štiri skupine poslušalcev, in v prenovljenem programu z oddajami začeli nagovarjati vsako od njih. Čeprav so začeli z marketinškim pristopom, se je izkazalo, da je duhovni vidik lahko pomembnejši. Ko so začeli s prenovljenim programom, jih je že po nekaj urah presenetil napad na satirični časopis Charlie Hebdo in vrsto pripravljenih oddaj so morali umakniti ...

Udeleženci srečanja CERC v sejni dvorani
Udeleženci srečanja CERC v sejni dvorani © Tone Gorjup

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...