Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

Lahovnik: Menjava uprave SDH ni sporna, problem je, ker ni pojasnjena

Slovenija | 28.10.2015, 15:51 Andrej Šinko

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga je v tem tednu odpoklical upravo SDH, v kateri sta bila Matej Pirc in Matej Runjak, in imenoval novo vodstvo. Predsednik uprave je postal Marko Jazbec, članici uprave pa Anja Strojin Štampar in Nada Drobne Popovič. Ekonomist Matej Lahovnik je v pogovoru za naš radio dejal, da zamenjave niso sporne, če so strokovno utemeljene. Vendar pa, po njegovih besedah, pojasnil o spremembah v vodstvu nismo dobili.

Ekonomist Matej Lahovnik je dejal, da ga zamenjava uprave ne preseneča, saj je vlada skupščina SDH in je imenovala svoje nadzornike, ti pa so zamenjali vodstvo uprave. »Tisto, kar me preseneča, je pa način zamenjav, saj so jih izvedli brez, da bi pojasnili pravi razlog. SDH upravlja z 11 milijardami državnega premoženja in javnost ima pravico vedeti, kaj je bilo narobe pri upravljanju, da je prišlo do teh zamenjav,« je pojasnil. Ob tem je dodal, da je Cerarjeva vlada prišla na oblast z obljubami o transparentnem delovanju. »Sedaj pa smo se znašli v situaciji, ko vsi molčijo, tudi nadzorniki SDH, o tem, zakaj je prišlo do teh sprememb,« je še dodal.

V javnosti se sicer razpravlja tudi o primernosti izbire nekaterih novih članov uprave. Marko Jazbec je namreč sedel v upravi NLB, ko je naša največja banka s skupno več deset milijonov evrov med drugim kreditirala podjetji ACH in Bernardin Group, katerih terjatve so končale na slabi banki. Lahovnik konkretno izbire novih članov uprave ni želel komentirati, je pa dejal, da bo Jazbec v prihodnosti moral pojasniti svojo vlogo pri delovanju NLB. »Meni se bolj kot to imenovanje zdi problematična cela kadrovska paleta imenovanj kadrov NLB. Če pogledamo je navsezadnje državni sekretar v vladi gospoda Cerarja bil vodja izpostave NLB v Moskvi, na čelu Save, ki jo vlada uvršča med tako imenovane strateške naložbe, je tudi bivši član vodstva NLB še iz časa Kramarjeve uprave. Tako, da se zdi, da je NLB bila izjemno uspešna, bleščeča institucija,« je še poudaril Lahovnik.

 

Slovenija, Politika
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...