Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Zamejstvo, avstrijska Koroška (foto: ARO)
Zamejstvo, avstrijska Koroška

Slovenci na avstrijskem Koroškem vendarle posredno v deželni ustavi

Slovenija | 25.10.2015, 18:34

Kot kaže, bodo Slovenci na avstrijskem Koroškem vendarle posredno omenjeni v deželni ustavi, kar naj bi se zgodilo že po plebiscitu. Čeprav so si socialdemokrati in Zeleni, predvsem pa naši rojaki prizadevali, da bi v ustavo zapisali "slovenska narodna skupnost", je po več tednih pogajanj vladna večina pred koncem minulega tedna potrdila besedilo, ki navaja "skrb za slovensko govoreče rojake".

Po dobrih dveh letih razprav in pogajanj bo Koroška dobila novo deželno ustavo. Ta predvideva ukinitev proporcionalnega sistema pri volitvah, med drugim pa tudi zapis slovenske narodne skupnosti na Koroškem. Način zapisa Slovencev je bil zadnji trši oreh, ki je vladajočim strankam vzel kar nekaj tednov. Odbor za ustavna vprašanja koroškega deželnega zbora je v četrtek z večino glasov sprejel besedilo, v katerem bodo izrecno omenjeni slovensko govoreči prebivalci dežele, ne pa tudi slovenska narodna skupnost. Deželna poslanka zelenih Zalka Kuchling je del besedila iz preambule, ki omenja rojake, prebrala na predstavitvi v parlamentu. "Dežela Koroška se priznava k svoji zrasli jezikovni in in kulturni večjezičnosti. Jezik in kulturo, tradicije in kulturno dediščino je treba spoštovati, obvarovati in pospeševati. Skrb dežele in občin velja v isti meri nemško in slovensko govorečim rojakinjam in rojakom."

Deželna ustava bo predivoma sprejeta jeseni 2016. Svoje predloge za prenovo ustave so že na začetku javne razprave dale tudi slovenske organizacije na Koroškem. Narodni svet koroških Slovencev je ob tem predlagal tudi uvedbo manjšinskega mandata v deželnem zboru, a kot kaže, razen slovensko govorečih rojakov v preabuli, predlogi niso bili upoštevani. Zadnjo besedo ima vedno politika in tako je bilo tudi tokrat. Je pa Kuchlingova, ki je predloge rojakov zagovarjala v deželnem zboru, opozorila, da je prišlo do pomembnega premika v miselnosti nemško govorečih prebivalcev Koroške. "Slovenska narodna skupnost ima zdaj zapisano mesto v ustavi, kar do zdaj ni imela."

Besedilo predlaganih sprememb ustave bodo zdaj obravnavali še nekateri deželni organi; možni so še manjši popravki, bistvenih sprememb pa ne bo.

Slovenija, Politika, Slovenci po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...