Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar
sinodalni očetje (foto: Radio Vatikan)
sinodalni očetje

Komisija enoglasno sprejela sklepno poročilo sinode

Slovenija | 24.10.2015, 15:45 Marjana Debevec

Sinodalni očetje bodo popoldne glasovali o 94 členih sklepnega poročila, ki ga je pripravila desetčlanska komisija. Ta je vanj vključila vseh 248 predlogov, ki so jih škofje in kardinali pripravili potem, ko so včeraj prebrali osnutek poročila. P. Federico Lombardi je povedal, da je komisija poročilo sprejela enoglasno, nocoj ga bodo posredovali tudi medijem.

Na današnjem srečanju z novinarji je dunajski nadškof kardinal Cristoph Schoenborn dejal, da je bilo temeljno sporočilo sinode o družini v tem, da je milijarda in 200 milijonov katoličanov po vsem svetu dve leti razpravljalo o pozitivnih in težavnih vidikih zakona in družine. Sklep sinode pa je po njegovih besedah velik DA družini. Sporoča nam, da družina ni nekaj preživelega, ampak je temelj človeške družbe, je dejal dunajski kardinal in dodal, da je bila izkušnja tokratne sinode predvsem močno občestvo med udeleženci, kar dokazuje tudi sklepni dokument.

Nič več nasilja, vojn in terorizma!

Sicer pa so na zadnjem zasedanju danes dopoldne sinodalni očetje in ostali udeleženci škofovske sinode o družini pripravili izjavo o razmerah na Bližnjem vzhodu, v Afriki in Ukrajini. Spomniti so hoteli predvsem na družine na Bližnjem vzhodu, ki so že več let žrtve strašne krutosti.

Sinodalni očetje so opozorili na številne grozote, ki so družine prisilile, da so zapustile svoje domove. Hkrati pa so jim vzele tudi možnost dostojnega življenja ter izgradnje materialne in duhovne blaginje svoje države. Udeleženci sinode so izpostavili tudi kršenje najosnovnejših pravic, kot sta pravici do svobode in verske svobode, ter kršenje mednarodnega humanitarnega prava. Zato so zagotovili svojo solidarnost in molitev patriarhom, škofom, duhovnikom, posvečenim in vernikom s prizadetih območij. Pozvali so tudi k izpustitvi vseh ugrabljenih in zapisali: »Naši glasovi se pridružujejo kriku mnogih nedolžnih: nič več nasilja, nič več terorizma, nič več uničevanja, nič več preganjanj! Naj se takoj prenehata sovraštvo in trgovina z orožjem«.

Sinodalni očetje so tudi prepričani, da je treba mir na Bližnjem vzhodu doseči s političnimi dogovori, ki bodo upoštevali kulturne in verske posebnosti posameznih narodov. Jordaniji, Libanonu, Turčiji in številnim evropskim državam pa so se zahvalili za sprejem beguncev. Mednarodno skupnost so ob tem odločno pozvali, naj umakne svoje interese ter pri iskanju rešitev poseže po diplomaciji, dialogu in mednarodnem pravu. Prepričani so namreč, da je mir mogoče doseči. »Sprava je sad bratstva, pravičnosti, spoštovanja in odpuščanja,« so zapisali udeleženci sinode. Zaželeli pa so še, da bi judje, kristjani in muslimani v verniku drugačnega verstva videli brata, ki ga je treba spoštovati in ljubiti, ter bi tako najprej na svoji lastni zemlji pričevali o veselju in sobivanju Abrahamovih otrok.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...