Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Sinoda o družini pred sklepnim dejanjem

Slovenija | 22.10.2015, 13:46 Marjana Debevec

Sinoda o družini se počasi zaključuje. Desetčlanska komisija za pripravo sklepnega poročila je dopoldne pripravljala omenjeno besedilo besedilo. Kratko predstavitev poročila bodo sinodalni očetje slišali popoldne, potem pa ga bodo dobili v branje. Do jutri popoldne bodo pripravili svoja dopolnila. Potem bo komisija končala delo in dokument predstavila v soboto dopoldne. Popoldne bo sledilo glasovanje člen po členu.

Nadškof iz Bombaya kardinal Oswald Gracias, ki je član desetčlanske pripravljalne komisije sklepnega dokumenta je povedal, da so vanj vključili vse predloge sinodalnih očetov. Na vprašanje o različnosti mnenj je kardinal Gracias povedal, da škofje prihajajo iz različnih družbenih in kulturnih okolij in celin. Vsaka se sooča z drugačnimi izzivi. To se je pokazala tudi v razpravi. Vendar pa je Cerkev ena in zato so se spraševali, kako se kot vesoljna Cerkev soočiti z njimi. Po njegovem naj bi sinoda družinam pomagala postati še boljše družine, ranjenim pa naj bi pokazala, kako iti naprej.

Nadškof iz Los Angelesa msgr. Horacio Gomez je povedal, je bila sinoda čudovita izkušnja, ker so prisluhnili različnim pogledom, hkrati pa bili v edinosti. Poudaril je poslanstvo družine prinašanja evangelija v sodobno družbo. Želel pa bi si, da bi lahko več časa namenili problemom družin kot so migracije, ekonomske težave, kako doseči več ljudi z izobraževanjem. Upa, da se bo temu posvetil tudi sklepni dokument.

Sicer je pa o samem poteku sinode nadškof iz Varšave Henryk Hoser dejal: „Vidimo, da proti koncu sinode vse bolj raste edinost med sinodalnimi očeti. Zadnja poročila so bila res dobro pripravljena in izražajo občestvo misli, načrtov in pogledov. Zdi se, kot da v različnosti konkretnih okoliščin različnih držav in celin odkrivamo nekaj, kar nas povezuje v nauku in pastoralni praksi in je v skladu s tem naukom“.

Nadškof v Burkini Faso kardinal Philippe Nakellentuba Ouedraogo pa je izpostavil nujnost povezovanja resnice in usmiljenja. Še posebej v letu Usmiljenja smo vsi poklicani biti dobri Samarijani je dejal in dodal: »Imamo skupne izzive, cilje zakonske zveze, želje po dobrobiti zakoncev, vprašanja prokreacije, vzgoje, edinosti. Zakonska zveza je monogamna, kar izključuje poligamijo in nezvestobo. Drug vidik pa je neločljivost«.

Po njegovih besedah je temeljno razumeti, kakšen je Božji načrt z moškim, žensko in z zakonom ter družino. Strinja pa se s Svetim očetom, da bi morala biti Cerkev odprti dom, poljska bolnišnica z odprtimi vrati, kjer lahko vsi vstopijo s svojimi problemi. Nadškof iz Burkine Faso je še dodal, da bi moral takšen pastoralni pristop pomagati pastirjem biti pozorni na to, kar živi vsak človek.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...