Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Nadškof Zore o potrebi po duhovnosti v družinah

Cerkev na Slovenskem | 13.10.2015, 13:01 Petra Stopar

Udeleženci sinode v Vatikanu te dni razpravljajo po manjših skupinah in kot je ocenil predstavnik Slovenske škofovske konference na zasedanju nadškof Stanislav Zore, je takšno delo »zelo koristno, saj pride do izraza pestrost razmer, v katerih Cerkev živi, deluje in oznanja evangelij, s tem pa tudi pestrost, ki jo živijo krščanske družine«.

Kot je za naš radio povedal ljubljanski nadškof Stanislav Zore, so začeli v ponedeljek razpravljati o drugem delu delovnega dokumenta, ki govori o razpoznavanju poklicanosti družin v današnjem svetu.

To razpoznavanje mora po njegovih besedah voditi Božja beseda in zavest o zakramentalnosti zakona, ki pomaga zakoncem, da zakon živijo kot dar, ne kot breme. Družina pa v svoji rodovitnosti postane tudi podoba Sv. Trojice. »To razpoznavanje mora nujno potekati tudi v luči učenja Cerkve o zakonu in družini, ki na družino gleda kot na misijonskega dejavnika, ki je po eni strani pot Cerkve, kakor je dejal sv. papež Janez Pavel II., po drugi strani pa po njej Cerkev vrši poslanstvo oznanjevanja v sedanjem svetu,« je pojasnil nadškof.

Nato so se ustavili ob poti, po kateri hodi družina proti svoji polnosti ob vseh svetlih in senčnih odtenkih njenega prizadevanja: »V tem delu smo posebej poudarili pomen zakramenta, s katerim Bog dejansko želi z zakoncema hoditi njuno pot, če mu to seveda dovolita. Po drugi strani pa so zlasti predstavniki vzhodnih katoliških Cerkva predstavili in poudarili nujno potrebo po duhovnosti v družini, če hočemo rasti v polnost družinskega življenja.«

Tudi za zdravljenje ran znotraj družine je nujno po ugotovitvah nadškofa potrebna dejavno živeta duhovnost in duhovno vodstvo dobrega spovednika ali dobrega duhovnega očeta. »Mislim, da bomo ravno duhovnosti, ki zajema poslušanje Božje besede, molitveno življenje, domačo liturgijo in zakramentalno življenje v družini, morali dati primerno mesto, če v resnici hočemo pomagati našim družinam do polnejšega in srečnejšega življenja,« je dejal nadškof Zore.

Kot je še ugotovil, se na razpravah na sinodi vedno znova pokaže, da Cerkev »ni samo zahodni svet, ampak da je katoliška, in mora kot taka razmišljati o vprašanjih in izzivih, ki jih evangelizacija sedanjega časa postavlja pred njeno pastoralo«.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...