Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež: Politika ne daje dolžnega priznanja in podpore družini

Papež in Sveti sedež | 07.10.2015, 12:13 Marta Jerebič

Papež Frančišek bo pri splošnih avdiencah v času sinode razmišljal o neločljivem odnosu med Cerkvijo in družino, s pogledom na skupno dobro družbe. Pozoren pogled na vsakdanje življenje nam po njegovih besedah kaže, da vsepovsod potrebujemo krepko injekcijo družinskega duha. Slog odnosov – civilnih, ekonomskih, pravnih, strokovnih in med državljani - je zelo razumski, uradni, organiziran, a hkrati tudi dehidriran, suh, anonimen, včasih celo neznosen. Družina celotni družbi odpira bolj človeški pogled. Zato si zasluži polno podporo družbe in Cerkve, je dejal papež.

V družini se naučimo odnosov, ki nas združujejo, zvestobe, iskrenosti, zaupanja, sodelovanja in spoštovanja, tudi v težkih trenutkih, naučimo se držati obljube, spoštovati posameznika, poskrbeti za najranljivejše. Kdor te drže udejanja v družbi, se jih je naučil v družini. A kljub temu politika in ekonomija družini ne dajeta dolžnega priznanja in podpore.

Poleg tega je sodobna družba z vso svojo znanostjo in tehniko izgubila tudi sposobnost vključevanja vrlin družinskega življenja v življenje družbe, je opozoril papež.

Organizacija skupnega življenja se vedno bolj ustavlja v birokraciji, ki je povsem tuja osnovnim človeškim vezem, poleg tega pa družbeni in politični običaji vse pogosteje kažejo znake degradacije – agresivnost, vulgarnost, prezir … ki so veliko pod ravnijo minimalne družinske vzgoje,« je dejal papež.

Cerkev zato v tem trenutku vidi, da ima posebno poslanstvo v podpori družini. Najprej pa mora preveriti, do kakšne mere sama živi kot Božja družina, je dejal papež. Tako kot sv. Peter je Cerkev poklicana biti ribič ljudi, za to nalogo pa potrebuje novo vrsto mrež. Te mreže so družine. »To ni mreža, ki ustvarja ujetnike. Nasprotno, osvobaja od slabih voda zapuščenosti in brezbrižnosti,« je poudaril papež in dodal, da gre Cerkev zato ven in lovi na odprtem, da bi vsi izkusili svobodo biti Božji otroci.

 

Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...