sinoda (foto: Radio Vatikan)
sinoda

Msgr. Forte: škofje na sinodi niso razdeljeni v dve stranki

Svet | 06.10.2015, 14:44 Marjana Debevec

Škofovska sinoda o družini je včeraj začela s svojim delom. Prvi teden je posvečen izzivom, ki se postavljajo pred sodobno družino, kot so revščina, selitve, vdovstvo, vloga ženske, spolna in čustvena vzgoja ter bioetika. Škofje bodo o vseh teh vprašanjih popoldne razpravljali v 13 jezikovnih skupinah in ob koncu tedna tudi javno objavili poročila o svojem delu. Tudi danes je zbrane na sinodi na kratko nagovoril papež Frančišek. Poudaril je, da Katoliški nauk o zakonu v prejšnji izredni sinodi ni bil postavljen pod vprašaj, dodal pa je tudi, da se v razpravah sinodalni očetje ne morejo omejiti le vprašanje obhajila ločenih v novih zvezah, kot da bi bil to edini problem.

Ena od osrednjih tem v 72 govorih dopoldneva je bila po besedah p. Federica Lombardija kulturna revolucija, ki jo živimo danes in kako nas Cerkev v teh okoliščinah spremlja s potrpežljivostjo. Škofje so med drugim spregovorili o pomenu primernega izrazoslovja in kot primer navedli papeževe kateheze o družini v tem letu.

Mnogi so vztrajali na nujnosti spremljanja družin, da bi jim pomagali v rasti krščanskega življenja ter jih spodbujali k misijonarskemu poslanstvu. Pogosto so omenili tudi probleme migracij in dodali, kako pomembno vlogo imajo družine v času preganjanj. Predstavili so tudi nekatera pričevanja na to temo. Govorili so tudi o spolnih zlorabah, nasilju v družinah in v družbi, še posebej nad ženskami, otroškem delu in revščini. Nekateri so izpostavili, da je treba bolj izpostaviti lepoto družine, ki je luč za današnji čas in da je treba znati ceniti napor in trpljenje zakoncev, ki jih zapusti zakonski partner.

Še vedno ostaja odprto vprašanje pastoralnega pristopa do ločenih v novih zvezah. Škofje imajo številne predloge in izkušnje, ki jih posredujejo. Med njimi vlada soglasje, da danes prevladuj razkorak med kulturnim pogledom na družino in Jezusovim učenjem. Zato se nekateri bojijo, da nas bo moderna kultura oddaljila od nauka Cerkve, drugi pa se spet bojijo, da se bomo oddaljili od kulture. Poudarili so, da je Jezusov nauk dar in vesela novica za ta svet. Zato so prepričani, da je treba vstopiti v dialog s svetom, da bi lahko to novico posredovali naprej.

Seveda imajo škofje različna pristopa do teh vprašanj, vendar pa gre prav zato za dopolnjevanje. Že na prejšnjem srečanju z novinarji pa je tajnik sinode msgr. Bruno Forte povedal, da med škofi ne prevladujeta dve stranki, kot so poročali nekateri mediji. „Gre za pastirje, ljudi vere, ki so poslušni Bogu in pričakovanjem ter izzivom ljudstva“, je dejal in dodal, da jih to povezuje ne glede na razlike med njimi. Cilja sinode pa sta po njegovih besedah dva. „Prvi je predlagati evangelij družine, torej družino kot središčni subjekt in objekt pastorale, kot prednostno vrednoto, na katero stavimo, še posebej v času, ko se zdi, da je na mnogih koncih sveta v krizi.

Drugi cilj sinode pa je po besedah tajnika msgr. Forteja pastoralna drža spremljanja in vključenosti vseh, začenši z družinami v krizi. „To zahteva veliko iskrenost, saj moramo postati odmev upanja in bolečin vseh družin sveta, pa tudi občutek velike odgovornosti pred Bogom in pred ljudmi“, je poudaril msgr. Forte in spomnil, da je papež Frančišek v uvodnem nagovoru izpostavil pogum, ponižnost in zaupljivo molitev. Te tri drže so po njegovem prepričanju ključ za uspeh sinode.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...