Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Iskanje rešitve begunske krize

Svet | 10.09.2015, 13:44 Marjana Debevec

Avstrija je priča novemu večjemu valu beguncev, saj jih je samo ponoči iz Madžarske v državo vstopilo več kot 3000. Kot so ob tem sporočili pristojni avstrijski organi, so ekipe, ki pomagajo, na robu svojih zmožnosti. Rekordno število novih beguncev beleži tudi Srbija. Nemški podkancler Sigmar Gabriel je sporočil, da je v Nemčijo letos prispelo 450.000 beguncev, od tega v prvih osmih dneh septembra 37.000. To po njegovem kaže, da je premestitev 160.000 beguncev po Evropi šele prvi korak ali kaplja v morje. Nemška kanclerka Angela Merkel pa se zavzela za čim hitrejši vstop na trg dela, za tiste, bi jim pristojne oblasti ugodno rešile prošnjo za azil.

Le redki begunci, ki v Avstrijo pridejo iz Madžarske, v tej državi tudi zaprosijo za azil. Človekoljubne organizacije pa pričakujejo, da se bo val beguncev proti Avstriji nadaljeval tudi v prihodnjih dneh. 15. septembra bo namreč na Madžarskem začela veljati zaostrena zakonodaja o zaščiti meje in migraciji, zaradi česar želijo številni še pred tem datumom zapustiti državo.

Rekordno število novih beguncev beleži tudi Srbija. V vojvodinski kraj Kanjiža je v zadnjih 24 urah prišlo 4000 beguncev, kar je doslej najvišje število beguncev v enem dnevu.

Medtem ko je Evropska komisija predlagala premestitev še 120.000 beguncev iz Italije, Grčije in Madžarske po drugih članicah povezave, pa je papež Frančišek v nedeljo presenetil z odločnim povabilom, da nas vsaka župnija, redovna skupnost ali samostan sprejme po eno begunsko družino. Prvi bosta to storili vatikanski župniji sv. Petra in sv. Ane. Vendar se sveti oče ni zadovoljil le s tem. Mednarodno skupnost je pozval, naj ukrepa in obsodi te zločine. Za 17. septembra pa je sklical vse karitativne krščanske ustanove v Rim, da bodo skupaj ocenili, kaj je potrebno storiti, da bi izboljšali pomoč, ki jo dajejo preganjanim. Po mnenju sirskega melkitskega patriarha Gregoryja III. Lahama pa mladi za prihodnost svojo potrebujejo mir, ne status begunca. Prepričan je, da bo le končanje območnih vojn preprečilo tragedijo, kakršna je doletela malega Aylana.

Španske varnostne sile pa svarijo, da bi v Evropo pod krinko beguncev lahko prišli tudi pripadniki teroristične skupine »Islamska država«. Po navedbah španskega veleposlaništva v Turčiji naj bi se pri njih znašlo 1.400 neizpolnjenih potnih listov, ki so bili pred dnevi ukradeni v Siriji, in sicer z območja »islamskih utrdb«.

Na previdnost pri sprejemanju beguncev opozarja tudi praški kardinal Dominik Duka. Po njegovih besedah nas Cerkev sicer spodbuja, da begunce sprejemamo z odprtimi rokami, vendar moramo biti ob tem pazljivi. „Pravica do življenja in varnosti naših družin in državljanov naše dežele je nad vsemi drugimi pravicami“, je po poročanju spletnega portala druzina.si še dejal kardinal Duka.

Mnogi se ob tem tudi sprašujejo, zakaj se mednarodna skupnost ukvarja le z vprašanjem beguncev, medtem ko pusti divjati nasilje islamskih skrajnežev v deželah Bližnjega Vzhoda.

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...