Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Kakšna je rešitev begunske krize?

Slovenija | 03.09.2015, 18:35 Marjana Debevec

Nemčija in Francija se strinjata, da mora Evropska unija uvesti obvezne kvote za prerazporeditev beguncev po članicah. Turške oblasti pa so danes aretirale štiri tihotapce z ljudmi, osumljene, da so odgovorni za smrt 12 sirskih beguncev, vključno s triletnim dečkom, čigar fotografija je pretresla svetovno javnost. Vsi štirje so sirski državljani, stari med 30 in 40 let.

Poleg dečka, čigar truplo je naplavilo na turško obalo blizu turističnega kraja Bodrum, fotografija pa je obšla svet, sta umrla tudi njegov štiriletni brat in mama. Družina je bila iz sirskega mesta Kobane na poti k sorodnikom v Kanado, tragedijo pa je preživel samo oče.

Družina je pred vojno bežala že štiri leta. Turški predsednik je medtem evropskim državam očital, da so Sredozemsko morje spremenile v pokopališče za migrante. Obtožil jih je, da so odgovorne za smrt vsakega posameznega migranta.

Medtem pa se je posebni vlak z 200 do 300 begunci, ki je včeraj dopoldne odpeljal z železniške postaje v Budimpešti, v kraju Bicske približno 40 kilometrov zahodno od madžarske prestolnice ustavil blizu azilnega centra. Tam so se potniki pod nadzorom policije izkrcali z vlaka in jih vkrcali na avtobuse, ki naj bi jih peljali v azilni center. Mnogi med njimi so azilni center zavrnili, češ da nočejo v taborišče. Njihov cilj je namreč Nemčija. Na Madžarsko je samo avgusta pripotovalo 50.000 migrantov iz Sirije, Iraka in Afganistana. Večina jih želi pot nadaljevati v Nemčijo.

Veliko vlogo pri pomoči beguncem igra tudi Cerkev. Milanska nadškofija je na primer do sedaj omogočila nastanitev 781 ljudem v 28 sprejemnih centrih, v teh dneh pa so pripravili še šest stavb, ki lahko skupno sprejmejo 130 migrantov.

Norija Islamske države pa se medtem nadaljuje. Nek nizozemski vojak naj bi iz države zbežal v Sirijo, da bi se pridružil skrajnežem Islamske države. Gre za prvi primer aktivnega nizozemskega vojaka, ki se je pridružil ISIS-u.

Predsednika Madžarske in Slovenije, Janoš Ader in Borut Pahor pa sta se danes v Budimpešti zavzela za skupno, evropsko rešitev krize z begunci. Ader je še opozoril, da je rešitve za to predvsem humanitarno krizo treba najti kmalu, saj se bliža zima. Zavzel se je za ostrejše ukrepanje proti tihotapcem z ljudmi, ki zlorabljajo ranljivost na stotine tisočev migrantov, ki potujejo po Evropi. Menil pa je tudi, da je treba upoštevati pomisleke za nacionalno varnost.

Slovenski predsednik Pahor se je strinjal, da je skupna evropska rešitev begunske krize tudi v interesu Slovenije. Na ta način bi razbremenili države, ki so najbolj obremenjene, kot je Madžarska, da bi se tako izognili še bolj dramatični situaciji.

Slovenija, Svet
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...