Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

FOTO: Baragovi dnevi v Clevelandu

| 08.09.2015, 09:48 Matjaž Merljak

V Cleveland v ZDA so 5. in 6. septembra 2015 potekali 66. Baragovi dnevi. Vsako leto pride tudi kdo od visokih gostov iz Slovenije. Letos je bil to upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih, ki je v nedeljo, 6. septembra, v stolni cerkvi v Clevelandu daroval sveto mašo v slovenskem jeziku.

Baragovi dnevi vsako leto potekajo v drugem kraju, ki je povezan z življenjem in delom slovenskega misijonarja med Indijanci Friderika Ireneja Barage in so priložnost za seznanitev z napredovanjem procesa škofa Barage za blaženega. Pomembni so za poglobitev vere ter za spominjanje narodnih korenin in narodne identitete. Baragovih dni se udeležujejo slovenski rojaki iz Lemonta, Chicaga, Clevelanda, Toronta in Hamiltona ter drugih krajev iz ZDA in Kanade, kjer živijo Slovenci.

Od leta 2013 je v beatifikacijskem postopku papeževo dovoljenje, da se verniki škofu Baragi lahko priporočajo kot častitljivemu Božjemu služabniku, saj je kardinalska komisija v Rimu priznala njegove junaške kreposti. Papež Benedikt XVI. je 10. maja 2012 dovolil objavo odlokov o junaških krepostih Božjega služabnika Friderika Ireneja Barage.

Poročilo Toneta Ovsenika

Slovenska skupnost v Clevelandu si šteje v veliko čast, da smo imeli priliko gostiti takozvane Baragove dni pod pokroviteljstvom obeh slovenskih župnij Svetega Vida in Marije Vnebovozete z župniki Jožetom Božnarjem in Janezom Kumšetom na čelu. Cleveland je zadnjič gostil take dni pred desetimi leti. Tokratno srečanje je bilo že 67. po vrsti rojakov z namenom, da združeno molimo, da bi škofa Barago kmalu lahko častili kot svetnika Katoliške Cerkve.

Romarji so prišli iz daljnih krajev, kot npr. iz Chicaga, Milwaukeeja in Toronta in drugih krajev s tremi avtobusi.

Sobotna slovesnost je bila v cerkvi Svetega Vida. Zbirališče je bilo v svetoviški vasici, odkoder se je procesija odvila proti cerkvi. Povorko so vodili ministrantje s svetim križem in njim so sledili veterani, slovenske narodne noše in pa duhovniki in škofje. Ob nabito polni cerkvi je bil glavni celebrant clevelandski škof Rihard Lennon. Poleg njega so bili še štirje škofje in devet duhovnikov ter dva diakona. Slovenijo je zastopal upokojeni koprski škof, Metod Pirih.

Škof Lennon na Baragovih dnevih 2015
Škof Lennon na Baragovih dnevih 2015 © Tone Ovsenik

Škof Lennon je med nagovorom priznal, da ni dosti vedel o Baragi, a je šel v knjižnico in bil presenečen, koliko je napisano o svetniškem kandidatu. Tu je spoznal, da je to bil veliki človek, vreden spoštovanja in naj bi mi posnemali njegovo evangelizacijo, ki jo je širil med ameriškimi Indijanci.

Po sveti daritvi, med katero so prepevali združeni cerkveni pevci ter še člani pevskega zbora Korotan, je bilo srečanje z prigrizkom v dvorani.

Banket na Baragovih dnevih 2015
Banket na Baragovih dnevih 2015 © Tone Ovsenik

Naslednji dan v nedeljo, 6. septembra, čeprav vroča, je bilo spet videti veliko število rojakinj in rojakov v narodnih nošah, ko so pospremili škofe in duhovnike v cerkev Marije Vnebovzete. Tu je bila sveta daritev ob 14.00 uri popoldan. Sveto daritev je vodil in bil glavni govornik škof Metod Pirih iz Kopra. Med pridigo je spomnil, naj ne izgubimo zaupanja v Boga, ki je ustvaril vse iz nič, da potrdi Barago med svetnike.

Po sveti maši je bil slavnostni banket v tamkajšnji dvorani, ki pa je bila do zadnjega kotička polna ljudi, ki so sledili kratkemu programu, med katerim je tudi nastopila folklorna skupina Kres in zapeli so združeno Fantje na vasi in Mi smo mi pod vodstvom pevovodje Janeza Sršena.

Janez Sršen je bil izvoljen mož leta Baragovih dni kakor je bila tudi žena leta Marica Lavriša. Oba sta zaslužna tega priznanja saj marljivo pomagata v dotičnih župnijah, Janez Sršen pri svetem Vidu in Marica Lavrisa pri Mariji Vnebovzeti. Janeza poznamo kot marljivega nesebičnega pevovodjo, saj brez njega skoraj petja nebi bilo. Gospa Lavriševa je bila dolga leta učiteljica v slovenski šoli pri Mariji Vnebovzeti in je tudi glavni pogon Misijonske znamkarske akcije.

Naj zaključim z molitvenimi besedami zapisanimi v oznanilu: O Bog, zahvaljujemo se ti za življenje in svetost tvojega častivrednega služabnika Friderika Barage in molimo, da ga boš počastil med svetnike. V njegovem življenju se je posvetil misijonskemu delu tvoje Cerkve in oznanjal evangelij ljudem, da spoznajo tebe, te ljubijo in služijo. Kot mož svetosti je prinašal mir in ljubezen vsem katere je srečal.

Nagovor škofa Metoda Piriha na Baragovih dnevih 2015

Škof Pirih na Baragovih dnevih 2015
Škof Pirih na Baragovih dnevih 2015 © Tone Ovsenik
V svojem življenju sem bil večkrat pri vas kot odgovoren škof za Slovence po svetu v letih 1990-2000, a sem prvič na Baragovih dnevih. Vse duhovnike, vas, dragi rojaki iz Clevelanda, iz drugih krajev Amerike, iz Canade in od doma ter vse tu zbrane prisrčno pozdravljam v svojem imenu in v imenu vseh slovenskih škofov.

Baraga je bil l. 1853, na praznik vseh svetih posvečen za škofa. In že to je bilo zanj poleg krstne milosti vabilo k svetosti. S pobožnostjo, versko gorečnostjo in požrtvovalnim misijonskim delom je napolnil svoje življenje, tako, da so ob smrti 19. januarja l868 mogli zapisati, da je umrl mož s čisto dušo, spokornim življenjem, plamtečo gorečnostjo, v službi Bogu in najbolj ubogimi. Sodobniki so na njem opazili svetost in delavnost.

Od l. 1930 potekajo pogovori in potem proces za beatifikacijo Božjega služabnika škofa Friderika Baraga. Ves organizacijski del postopka mora izpeljati marquettska škofija, Slovenci tukaj v Ameriki, doma in drugod po svetu pa smo povabljeni, da to delo goreče podpiramo z vztrajno molitvijo in z gmotno podporo.

In prav to je namen Baragovih dnevov, ki so se začeli v Marquettu l. 1948, spodbujati v ljudeh zavest o pomenu svetniškega škofa Baraga.

Svetost je v zedinjenju s Troedinim Bogom, v katerem človek najde svojo popolno in neminljivo srečo. Svetost je tudi naš poklic. Jezus pravi: Bodite popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče. Svetost ni le sad našega prizadevanja, ampak v prvi vrsti sad Božje milosti. Po milosti pride v nas do globoke preobrazbe, tako da je sv. Pavel mogel govoriti: Ne živim več jaz, ampak v meni živi Kristus. Kristus sam nadaljuje svoje življenje v svojih izvoljenih, ki so se velikodušno odpirali delovanju Svetega Duha.

Naš čas ne sme zapasti skušnjavi in svetništvo izključiti iz vsakdanjega življenja. Težiti je treba za tem, da bi bilo naše krščanstvo čim bolj verodostojno in prepoznavno. Naš čas potrebuje osebnosti, ki nam zaradi svoje tesne povezanosti z Bogom, morejo pomagati, da začutimo Božjo navzočnost med nami. Tu ne mislimo le na že razglašene svetnike in blažene, kot na Slomška in Grozdeta. Mislimo tudi na Kristusove učence kot je bil Božji služabnik škof Friderik Baraga in na mnoge druge, za katere potekajo postopki, da bi bili razglašeni za blažene (duhovnik Danijel Halas, škof Janez Gnidovec, nadškof Anton Vovk, p. Vendelin Vošnjak, g. Andrej Majcen…, da omenim le nekatere). Pri srečanjih s temi osebnostmi so ljudje neposredno začutili Božjo bližino.

Kakor v preteklosti, tako se mora tudi danes svetost živo in radostno kazati, uteleševati in razodevati v življenju. Svetost je tista prava sila, ki je sposobna spremeniti svet (sv. Janez Pavel II. v Mariboru 1996).

Kristjani so v vseh zgodovinskih obdobjih potrebovali vzornike, po katerih so se zgledovali, in pa priprošnjike. Biti nam mora omogočeno, da občudujemo odsev Kristusove podobe v ljudeh in osebnostih iz preteklosti, kakor tudi v ljudeh, ki živijo v enakih življenjskih okoliščinah kakor mi. Ljudem je potrebna gotovost, da je tudi danes mogoče biti zvest, veren, čist, pošten, usmiljen, potrebujemo konkretne zglede uresničenega življenja po evangeliju in pa zagotovilo, da je v Cerkvi prisotna karizma svetosti. Potreba po svetnikih iz lastne družine, lastnega rodu, naroda in kulture je še močnejša pri ljudeh in narodih, ki so nedavno sprejeli krščanstvo.

Tukaj po Ameriki imajo nekatere župnije dan in noč izpostavljeno Najsvetejše v češčenje in molitev. Tudi stolnica sv. Petra v Marquettu.

Škof Baraga je vsak dan eno uro premolil pred Najsvetejšim. Od tod je prihajala moč in rodovitnost njegovega misijonskega dela in tu je zorela njegova svetost. Radi se v to verigo molivcev vključujmo tudi mi.

Ne izgubite zaupanje v Boga, da more On, ki je vse ustvaril iz nič, Božjega služabnika Friderika Baraga potrditi s čudežem, da je svetnik. Baraga pa naj vsakemu izmed nas pomaga v lastnem življenju čim lepše uresničevati v sebi Božjo podobo in dobro srce.

msgr. Metod Pirih

upokojeni koprski škof

Vir: TU SŠK

Več o škofu Baragi

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...