Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Pohodniki na vrhu Špička (foto: Danica Dyllong)
Pohodniki na vrhu Špička

22. švedsko-slovenski pohod

| 03.09.2015, 11:55 Matjaž Merljak

Tradicionalni švedsko-slovenski pohod je bil letos od 17. do 20. julija 2015. Pohod, že 22. po številu, je organiziral župnik Zvone Podvinski, skupaj z vodičem Marjanom Brezočnikom, vodil pa nas je po Posavskem hribovju.

Na predvečer prvega pohodnega dne smo se zbrali pri družini župnikovega brata v Blatnem pri Pišecah. Prisrčni so bili pozdravi skoraj trideset pohodnikov, ki so se zbrali ob okusni večerji, pripravljeni od družine Podvinski.

Prvi dan pohoda nas je vodil na Svete Gore, k svetogorski Materi Mariji, kjer je župnik Zvone daroval sveto mašo. Avtomobile smo pustili v Podgorju pri družini Denžič, ki nas je pri visokih temperaturah že pred vzponom povabila na osvežujoče pijače. Pot, ki nas ni vodila samo po gozdu, je bila tokrat zaradi vročine kar malce težavna, toda z dobro voljo se je dalo tudi to premagati. Ob povratku do avtomobilov nas je zopet gostila družina Denžič, ki nam je poleg osvežilnih pijač ponudila tudi odlično, še toplo pecivo iz ajdove moke. Zahvalili smo se za gostoljubnost in odpravili na skupno kosilo. Po kosilu, je sledil voden ogled repnice pri družini Najger na Bizeljskem. Večina pohodnikov je jame, skopane v kremenčevem pesku, ki ga je pred milijoni let naplavilo na to območje Panonsko morje, prvič videla. Že pred dvesto leti so te hladne jame, v katerih je celoletna temperatura devet stopinj, uporabljali izključno za hrambo poljskih pridelkov. Danes pa uporabljajo te kleti za hrambo in staranje odličnih bizeljskih sortnih vin, s katerimi nas je med zanimivim ogledom pogostila prijazna in zgovorna lastnica.

Pred repnico Najger
Pred repnico Najger © Danica Dyllong

Za odlično večerejo sta prvi dan pohoda poskrbela Irma in Milan Cizl, skupaj z nekaterimi drugimi dobrotniki tega pohoda.

V nedeljo smo se najprej duhovno okrepčali s sveto mašo, ki jo je župnik Zvone daroval v njegovi domači župnijski cerkvi sv. Mihaela v Pišecah. Sveto mašo je spremljal domači cerkveni pevski zbor, skupaj z domačini in tudi s pohodniki. Po kosilu, zopet pripravljenem na domačiji Erike in Zdenka Podvinskega, smo se odpravili na ogled Posavskega muzeja v brežiški grad, v katerem se nahaja velika arheološka zbirka od prazgodovine do prihoda Slovanov. O življenju prebivalcev Posavja v 19. in 20. stoletju pričajo predmeti etnološke zbirke. O kmečkih uporih in reformaciji pričajo na zidu zapisane prve tiskane besede v slovenskem jeziku Le vkup, le vkup, uboga gmajna. Na ogled pa je tudi bogata posvetna in cerkvena dediščina Posavja.

Pokušina vin v repnici
Pokušina vin v repnici © Danica Dyllong

Proti večeru, ko se je podnebje vsaj malo ohladilo, smo stopili še na 693 m visok Špiček. Pri pohodu se nam je pridružil tudi gospod Lojze Ogorevc, domačin iz Pišec, ki je z ansamblom gostoval že na binkoštnem srečanju v Vadsteni. Po vrnitvi s Špička nam je polepšal večer z zvoki njegove harmonike, ob katerih smo se zavrteli kar na prašni gozdni cesti. Tudi zadnjo skupno večerjo tega pohoda smo zaključili s prijetnim druženjem in petjem ob spremljavi Lojzetove harmonike, ki je trajalo pozno v noč.

Zahvalna sveta maša 22. švedsko-slovenskega pohoda je bila v ponedeljek 20. julija v cerkvi sv. Lovrenca v Brežicah. Tudi to mašo je daroval župnik Zvone, ministriral pa mu je domači župnik Milan Kšela. Župnik Zvone se je še enkrat zahvalil v imenu vseh, ki smo prišli od blizu in daleč, njegovim domačim ter prijateljem švedsko-slovenskih pohodov za odlično namestitev vseh pohodnikov in za dobrote, ki so jih pripravili za vse pohodnike. Povabil pa nas je tudi že na 23. švedsko-slovenski pohod v prihodnjem letu.

Na hodniku brežiškega gradu
Na hodniku brežiškega gradu © Danica Dyllong

Z župnikom Zvonetom smo se lahko srečali že 4. julija na srečanju zdomskih in zamejskih Slovencev na Ptuju na prireditvi "Dobrodošli doma", kjer je pri zahvalni sveti maši v minoritskem samostanu Sv. Petra in Pavla somaševal s škofom Petrom Štumpfom. Nekaj pohodnikov pa se nas je 2. avgusta udeležilo tudi 27. romanja treh Slovenij na Sv. Višarje, kjer smo se prav tako lahko pozdravili z župnikom Zvonetom, saj je tudi tam somaševal ob upokojenem nadškofu msgr. Alojziju Uranu, msgr. Janezu Puclju, skupaj z nekaterimi drugimi izseljenskimi duhovniki. 

Švedsko-slovenski pohodniki na Svetih gorah
Švedsko-slovenski pohodniki na Svetih gorah © Danica Dyllong

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...