Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

VIDEO: Papež ob prihodu na Kubo: Svet potrebuje spravo

Svet | 20.09.2015, 01:49 Marjana Debevec

Papež Frančišek je malo po 22. uri prispel na Kubo in tako začel svoje 10. mednarodno potovanje, med katerim bo obiskal še ZDA. Pred odhodom na rimsko letališče Fiumicino ga je pred Domom sv. Marte pričakala sirska družina, ki jo je sprejela vatikanska župnija. Družina se je papežu zahvalila za gostoljubnost in mu zaželela srečno pot na Kubo in v ZDA. Že včeraj pa je Frančišek svoje apostolsko potovanje zaupal Mariji. Kot je običaj, je obiskal cerkev Marije Velike v Rimu. Na letališču v Havani sta papeža sprejela nadškof in predsednik škofovske konference ter predsednik države Raul Castro. Sveti oče pa se je zadržal tudi s skupino otrok, ki so mu izrekli dobrodošlico. Papež je po govoru predsednika Castra med drugim spregovoril o tretji svetovni vojni, ki po koščkih že divja po svetu in poudaril, da svet potrebuje sprave. Kuba pa naj bi po njegovih besedah postala stičiščna točka tudi za druge narode.

Papež je v prvem nagovoru na kubanskih tleh spomnil, da letos mineva 80 let od vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Kubo in Svetim sedežem. Pri tem je poudaril pomemben prispevek papeža Janeza Pavla II. in Benedikta XVI., ki sta tudi obiskala Kubo. »Cerkev bo še naprej spremljala in spodbujala kubanski narod v njegovem upanju in njegovih skrbeh, v svobodi in z vsemi potrebnimi sredstvi, da bi oznanilo Božjega kraljestva doseglo vsa bivanjska obrobja družbe«.

Kuba letos praznuje tudi stoletnico razglasitve Device ljubezni iz El Cobra za zavetnico dežele. Papež je zatrdil, da že vsa ta leta Marija spremlja zgodovino kubanskega naroda ter hrani upanje, ki varuje dostojanstvo ljudi v najtežjih okoliščinah. V duši kubanski narodi je zato vse bolj navzoča pobožnost do Device ljubezni iz El Cobra. "V teh dneh se bom kot sin in romar odpravil v svetišče v El Cobru, da bi našo Mater prosil za vse njene kubanske otroke in za ta ljubljeni narod, da bi hodil po poteh pravičnosti, miru, svobode in sprave."

Geografsko Kuba predstavlja pomembno stičišče med severom in jugom, zahodom in vzhodom. "Njena naravna poklicanost je biti točka srečanja, da bi se vsi narodi srečali v prijateljstvu, kakor je sanjal José Martí, onstran težavnih ožin in morskih pregrad." To je bila tudi želja sv. Janeza Pavla II., ki je ob svojem prihodu na otok pozval, da bi se Kuba z vsemi svojimi izjemnimi zmožnostmi odprla svetu in da bi se svet odprl Kubi.

Osrednje sporočilo papeža Frančiška ob prihodu na Kubo pa je bilo namenjeno spravi v svetu. Najprej je omenil normalizacijo odnosov med Kubo in ZDA v zadnjih mesecih. To je po njegovem znamenje prevlade kulture srečanja in dialoga. Odgovorne politike je pozval, naj nadaljujejo to pot dialoga za razvoj miru in blaginje svojih narodov, celotne Amerike, in kot zgled sprave za ves svet. »Svet potrebuje spravo, saj po koščkih že divja tretja svetovna vojna«, je bil odločen Frančišek. O hrepenenju po miru pa je sveti oče spregovoril tudi, ko se je srečal z novinarji na letalu. Spomnil je na številne begunce in migrante, ki bežijo od vojn in smrti. Zaupal jim je, kako ga je ganilo, ko se je pred odhodom srečal s sirsko družino. Novinarje je zato prosil, naj drugega za drugim gradijo majhne mostove miru.

Današnji dan bo papež Frančišek ob 9.00 začel na Trgu revolucije v Havani. Spomnimo, da je Kuba šest ur za nami, kar pomeni, da bo takrat pri nas ura 15.00. Potem ko bo papež daroval sveto mašo, bo popoldne bo obiskal predsednika Raula Castra ter se nato v katedrali srečal s posvečenimi in zvečer pozdravil mlade. V ponedeljek bo papež iz Havane odšel v Holguín. Na Kubi bo sveti oče ostal do torka, od tam pa bo odpotoval v ZDA.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.