Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Štuhec: Migrantska kriza tudi posledica neusklajene politike do Bližnjega vzhoda

Svet | 17.09.2015, 16:02

Naval migrantov je eden najhujših vojnih problemov v zadnjih desetletjih v Evropi. Tako ocenjuje moralni teolog Ivan Štuhec, ki se trenutno nahaja v Nemčiji. V telefonskem pogovoru za naš radio je opozoril, da gre za večplasten pojav.

O tem, zakaj takšen pritisk na Nemčijo šele zdaj in zakaj je država sprva precej velikodušno odprla vrata migrantom, se po besedah Štuheca križa več različnih tez. "Posebej nemški socialisti zagovarjajo tezo, da bo morala Nemčija, če želi ohraniti položaj, kakršnega ima v gospodarstvu, ter socialni in zdravstveni standard, v prihodnjih letih uvažati tujo delovno silo, saj je število lastnega prebivalstva v upadanju." Štuhec verjame, da je bila poteza kanclerke Angele Merkel, ki je pozdravila prijazen sprejem migrantov v Nemčijo, iskrena. A spomnil je tudi, da to za državo predstavlja velik zalogaj. V letu dni naj bi se namreč tja zateklo med 800.000 in milijon ljudi, zagotoviti je treba ustrezno infrastrukturo in kadrovsko pripravljenost za njihovo integracijo, da ne bi prišlo do socialne bombe. "Potem ko je postalo jasno, kako se odvijajo stvari, je seveda tudi v Nemčiji vse več kritičnih glasov in tudi vse več vprašanj." Kot je poudaril Štuhec, ni bistveno drugače kot v ostalih evropskih državah. "Eni bi vse sprejeli, ostali bi bili malo bolj pozorni do tega, kar se dogaja." Štuhec je menil, da se je Nemčija odzvala bolj humano in pošteno kot Madžarska. "Reakcija Madžarske gotovo ni bila edina možna, po drugi strani lahko razumemo njene oblasti, ki so na nek način predvidevale, kaj se bo zgodilo, zato so šle zapirati mejo."

A zelo enostranski odgovori na migrantsko krizo se Štuhecu zdijo napačni, saj gre za vseevropski problem, ki ima med drugim tudi globoke korenine v odnosih z ZDA in Rusijo, prav tako kaže, kako evropska politika do Bližnjega vzhoda ni bila usklajena, zato se stara celina sooča z resnimi vprašanji. "Če bi bil dotok migrantov v Evropo od vsega začetka dogovorjeno nadziran, potem bi se tudi Nemčija izognila očitku, da je preveč na široko odprla vrata." Treba je kritično razmišljati in pozorno spremljati, kdo in kako prihaja v evropske države, tako Štuhec, čeprav je dodal tudi, da med migranti niso samo teroristi. Od razvoja dogodkov in razreševanja krize bo po njegovem morda odvisna usoda Evrope v prihodnosti.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.