Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Papež: Zdi se, da mednarodna skupnost ni sposobna najti primerne rešitve za krizo v Siriji in Iraku.

Cerkev po svetu | 17.09.2015, 13:37 Marta Jerebič

V Rimu so se zbrale krščanske dobrodelne organizacije, ki delujejo na Bližnjem vzhodu. Dogodek pripravlja Papeški svet Cor Únum, ki skrbi za papeške dobrodelne dejavnosti. Udeleženci razpravljajo o tem, kako izboljšati pomoč, ki jo dajejo preganjanim na Bližnjem vzhodu. Sprejel jih je tudi papež. V nagovoru je bil kritičen do mednarodne skupnost, za katero se zdi, da ni sposobna najti rešitve za krizo v Siriji in Iraku, medtem ko trgovci z orožjem dosegajo svoje interese. Opozoril je, da vojno na svojih plečih nosijo revni. Po njegovih besedah je treba najti nenasilno rešitev, saj nasilje ustvarja le nove rane.

Kristjani na Bližnjem vzhodu, zlasti v Iraku in Siriji, trpijo. Vatikan na krizo odgovarja, priznava pa, da je potrebno storiti še več. Obsoja tudi način, kako se svet sooča z begunsko krizo: »Zelo žalostno je, ko vidimo, da človeški vidik v krizi nima prednosti, ampak je na prvem mestu bolj politika. Predmet pogovorov sta politika in vojaško delovanje. Pomembno je, da svet pogleda v ozadje te vojne, tam trpijo ljudje. Številke so zaskrbljujoče,« je za Romereports povedal tajnik Papeškega sveta Cor Unum Giampietro Dal Toso.

Cor Unum na območju deluje že ves čas, odkar se je začela kriza. Skuša zbuditi tudi mednarodno pozornost na težave preganjanih. Prav zato je na milanskem Expo postavil svoj paviljon, kjer prikazuje moro nekaterih krščanskih družin, ki so jo prestale lansko leto. Doslej je paviljon obiskalo več kot 600 tisoč ljudi.

»Darove, ki so jih obiskovalci oddali v paviljonu Svetega sedeža v Milanu, bomo uporabili kot pomoč za izobraževanje begunskih otrok iz Sirije in Iraka, ki zdaj živijo v taboriščih v Jordaniji,« je dejal del Toso in dodal, da je Jordanija država, ki sprejema najvišje število beguncev na območju. Narod ima 6 milijonov prebivalcev in je nastanil več kakor 2 milijona beguncev.

Srečanja dobrodelnih organizacij v Rimu se udeležujejo tudi nunciji, pravoslavni predstavniki iz Sirije in Libanona ter člani Združenih narodov.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.