Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Osamljenost? (foto: Medved)
Osamljenost?

Ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora o vlogi pomoči ljudem v stiski

Slovenija | 10.09.2015, 19:45

10. september je svetovni dan preprečevanja samomora. Tokrat nas spodbuja k razmišljanju o vlogi pomoči in podpore ljudem, ki se znajdejo v duševni stiski. Hkrati opozarja na pomen sodelovanja vseh, ki delujejo na tem področjem.

V Sloveniji si je lani življenje vzelo 388 ljudi, od tega 325 moških in 63 žensk. "Če to pretvorimo v samomorilni količnik, lahko povemo, da je bil ta 18,81, kar je nekoliko manj kot leto prej. To pomeni, da je bilo prvič po letu 2010 spet zaznati upad samomorilnega količnika," pojasnjuje Saška Roškar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki vodi projekt Moč in je tudi nacionalna predstavnica pri Mednarodni zvezi za preprečevanje samomora. Po samomorilni ogroženosti pri nas najbolj izstopajo regije na vzhodu - Maribor, Murska Sobota, Novo mesto in Celje. Celje je tudi regija, kjer so lani zabeležili najvišji samomorilni količnik. V upadu samomorilnega količnika izrazito izstopa regija Ravne na Koroškem - tam se je prepolovil. Najnižji je na Primorskem in v Ljubljani.

Strokovnjaki opozarjajo, da sta odločitev za samomor in pot do tega dejanja za vsakega posameznika boleči in velikokrat tudi osamljeni. Letošnji svetovni dan preprečevanja samomora nas zato nagovarja z geslom: Podajmo roko - rešimo življenje. "Govori o tem, da lahko pozitiven učinek in spremembo dosežemo že s tem, če ogroženim posameznikom pokažemo, da nas skrbi zanje in nam ni vseeno," poudarja Roškarjeva. Kot dodaja, pristne vezi med ljudmi lahko delujejo varovalno. "Ogrožene posameznike lahko vprašamo po počutju, prisluhnemo njihovim zgodbam." Čeprav je neformalna pomoč bližnjih in prijateljev lahko ključna, tako Roškarjeva, včasih ni dovolj, posameznik, ki se nagiba k samomoru, potrebuje tudi strokovno pomoč.

Da so pomembne preventivne dejavnosti, menijo v različnih organizacijah, ki se ukvarjajo s preprečevanjem samomorov. Več organizacij, ki so se združile v že omenjenem projektu Moč, je oblikovalo mrežo devetih psiholoških svetovalnic po vsej državi. "Cilj projekta Moč je do aprila 2016 v vseh devetih psiholoških svetovalnicah skupaj opraviti 4.500 svetovalnih ur za približno 1.000 ljudi v stiski V prvih šestih mesecih trajanja projekta od 11. 2. do 12. 8. 2015 smo sprejeli 712 oseb in jim nudili 1.708 svetovanj. Smo 20 odstotkov nad načrtom. Veseli smo, da je odzivnost močna," pravi poslovna vodja Mojca Vatovec. V treh četrtinah primerov so pomoč v svetovalnicah iskale ženske. Najpogosteje so se posamezniki tja obračali zaradi težav v družini. Ta mesec bo mreža svetovalnic razširila nabor pomoči, namenjene bodo staršem, potekale bodo v Ljubljani in Celju. V Ljubljani že deluje tudi skupina za žalujoče.

Slovenija, Svet
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...