Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Evropska unija soočena z vse večjim navalom beguncev

| 19.08.2015, 14:59 Andrej Šinko

Naval migrantov na Evropsko unijo je vse večji in podira rekorde ter nakazuje, da se bo morala Evropa spopasti s še hujšo migrantsko krizo, kot je dosedanja. Julija je zunanje meje Evropske unije prečkalo več kot 107 tisoč migrantov in beguncev, v Grčijo pa jih je zgolj v zadnjem tednu prispelo 21 tisoč.

Agencija Evropske unije za zunanje meje Frontex poudarja, da je v letošnjem juliju meje povezave prečkalo trikrat več beguncev in migrantov, kot v enakem obdobju lani. V prvih sedmih mesecih letošnjega leta je Evropsko unijo doseglo skupno 340 tisoč migrantov, medtem ko so jih v enakem obdobju lani našteli 123 tisoč, v celotnem letu 2014 pa 280 tisoč.

Direktor Frontexa Fabrice Leggeri je poudaril, da se Evropa tako sooča z izrednimi razmerami, ki od vseh članic Evropske unije zahtevajo, da podprejo države, ki se soočajo z migracijskimi pritiski na svojih mejah. V Frontexu so poudarili, da za svoje delo predvsem v Grčiji in na Madžarskem potrebujejo dodatna sredstva in več osebja.

»Madžarska bo na mejo s Srbijo poslala nekaj tisoč policistov. Mejo bomo zavarovali tudi z ljudmi, ne le z ograjo,« je napovedal vodja kabineta madžarskega premiera Janos Lazar. Še donedavno je največ migrantov poskušalo Evropo doseči preko Italije, a zaradi nevarne poti čez Sredozemlje so se migracijski tokovi v zadnjem času preusmerili proti Grčiji. Tamkajšnje oblasti pa niso pripravljene na tako silovit naval migrantov.

Z navalom beguncev pa se ne soočajo le države na južnih mejah unije, temveč tudi nekatere v osrčju Evrope. Med njimi prednjači Nemčija, kamor naj bi po najnovejših ocenah časnika Handelsblatt letos prispelo 750 tisoč prosilcev za azil. Če bodo nemške oblasti to potrdile, bo to za Nemčijo letni rekord, ki bo precej presegel prejšnji vrhunec leta 1992, ko je Nemčija odprla vrata beguncem, ki so bežali pred vojnami na območju nekdanje Jugoslavije. Begunci si sicer želijo priti tudi na Švedsko, pa tudi v Veliko Britanijo. Veliko beguncev zato tabori pred v francoskem pristaniškem mestu Calais v upanju, da se bodo od tam preko Rokavskega preliva prebili na Otok. London in Pariz bosta zato jutri sklenila sporazum, ki naj bi zagotovil večjo varnost migrantov. Dogovor med državama naj bi urejal predvsem vprašanja boja proti mrežam tihotapcev ljudi, trgovine z ljudmi in nezakonitega priseljevanja. Izboljšal naj bi tudi sistem humanitarne pomoči za migrante.

Srbski premier Aleksandar Vučić pa je danes obiskal več sto migrantov, ki so zatočišče našli v beograjskem parku. Pri tem je bil ostro kritiziral Evropsko unijo, ker se ni odzvala na gradnjo ograje, ki jo ob meji s Srbijo gradi Madžarska. Hkrati je obljubil, da bo njegova država do zime zgradila nov sprejemni center za približno 2000 migrantov.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...