Maja Morela ČukMaja Morela Čuk
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko

Papež Frančišek: "Ko se hranimo z Njim, postajamo kot On!"

Svet | 16.08.2015, 15:30 s. Brigita Zelič

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je opoldne - ob ugodnejših temperaturah - zbralo izredno veliko ljudi. Pozorno so prisluhnili nagovoru papeža Frančiška, ki je zelo nazorno razložil evangeljski odlomek današnje nedelje, ki govori o Jezusu kot Kruhu življenja. Spomnil je, da evangelist Janez poroča o tem, kako so se nekateri pohujševali nad Jezusovo trditvijo: „Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ima večno življenje in jaz ga bom obudil poslednji dan“. Odpira se vprašanje, kaj je hotel Jezus s tem povedati.

Sveti oče je nadaljeval, da Jezusov preroški slog prebuja vprašanje: „Kaj pomeni jesti Jezusovo meso in piti njegovo kri? Ali to res pomeni nekaj čisto realnega?“ Medtem, ko je Jezusova pomnožitev kruha za lačno množico bila zgolj znamenje njegove daritve za vse, je evharistija, razlomljen kruh pri zadnji večerji, dejansko postal njegovo Telo in njegova Kri. Zato nam – po papeževih besedah - Jezus evharistijo zapušča s točno določenim namenom in sicer, da bi z njim postali eno. Saj sam pravi: „Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ostaja v meni in jaz v njem“ (Jn 6,56). Obhajilo je torej prava asimilacija: ko se hranimo z Njim, postajamo kot On. Vendar to dogajanje predpostavlja našo privolitev veri. V nadaljevanju je dejal, da se „včasih se v zvezi s sveto mašo sliši ugovor: „Čemu služi maša? V cerkev grem, ko mi je do tega;.“ ali: „Bolje molim v samoti.“ Vendar evharistija, sveta maša ni privatna molitev ali neka lepa duhovna izkušnja in ni samo neko preprosto spominjanje tega, kar je Jezus naredil pri zadnji večerji. Mi evharistijo poimenujemo „memorial“ oz. dejanje, ki aktualizira in stori zdaj prisoten dogodek Jezusove smrti in vstajenja: kruh je dejansko njegovo Telo darovano za nas in vino resnično njegova Kri prelita za nas.“

Papež Frančišek v nadaljevanju razlaga, kako je evharistija res osebno Jezus, ki se nam popolnoma daruje ter v nas doseže preobrazbo.

„Če se pri obhajilu hranimo z Jezusom in v njem prebivamo ter to delamo z vero, on naše življenje preobrazi v dar za Boga in za brate in sestre. Ko se hranimo s tem „Kruhom življenja“, to pomeni vstopanje v sozvočje s Kristusovim srcem, njegove izbire, njegove misli in njegovo obnašanje sprejemati za svoje. Pomeni vstopiti v življenjsko moč ljubezni, ki se daruje tako, da postajamo osebe miru, odpuščanja, sprave, solidarne podelitve, kot je to delal Jezus.“

Papež Frančišek je opoldanski nagovor zaključil z Jezusovo obljubo, da: „Kdor je ta kruh, bo večno živel“ (Jn 6,58), kar pomeni, da če živimo v resničnem združenju z s Kristusom na tem svetu, že zdaj prehajamo iz smrti v življenje. Nebesa se tako začenjajo v tem združenju z njim, v nebesih pa nas že čaka naša Mati Marija, kar smo praznovali ravno včeraj. Na njo se je obrnil z željo, naj nam izprosi milost, da se bomo z Jezusom, Kruhom življenja, vedno hranili z vero.

 

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...