Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Leila Erjavec (foto: Matjaž Merljak)
Leila Erjavec

Pridobila je veliko besednega zaklada

Slovenci po svetu | 10.08.2015, 10:01 Matjaž Merljak

V skupini letošnjih maturantov iz Argentine je tudi Leila Erjavec. V Sloveniji je bila prvič, še posebej navdušena je bila nad Bledom, lepo doživetje se ji zdi, da je lahko plavala do otoka.

Leila prihaja iz Našega doma v San Justu v Buenos Airesu. Tam je obiskovala osnovno šolo Franceta Balantiča, potem pa nadaljevala v Srednješolskem tečaju ravnatelja Marka Bajuka v Slovenski hiši v središču mesta. V družini so štirje otroci in doma večinoma govorijo slovensko.

Med obiskom v Sloveniji je obiskovala tudi poletno šolo slovenskega jezika. Tam so bili udeleženci razdeljeni v skupine glede na predznanje. V njeni skupini jih je bilo šest iz Argentine, poleg njih pa še iz Makedonije, Italije, Bosne ... Šola ji je bila všeč, pridobila je veliko besednega zaklada, prav tako je spoznala ljudi z drugih delov sveta. Ob koncu so pisali test in dobili tudi zaključno potrdilo.

Po končani srednji šoli namerava ostati dejavna v slovenski skupnosti, tudi sicer bo ostala v Buenos Airesu in študirala grafično oblikovanje.

Preberite tudi novico o obisku skupine Rast XLIV v Sloveniji.

 

Slovenci po svetu, Oddaje
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...