Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Papež mladim o tretji svetovni vojni, ki je razkosana

Svet | 08.08.2015, 13:08

Papež Frančišek se je v petek srečal s približno dva tisoč člani Mladinskega evharističnega gibanja (MEG), ki so v Rimu zbrani na mednarodnem srečanju. Začetki gibanja, ki je navzoče v 56 državah in je povezano z jezuiti segajo v leto 1915. Letos praznuje gibanje stoletnico. Oblikuje ga več kot milijon in sto tisoč mladih, ki si želijo biti Jezusovi prijatelji in želijo služiti njegovemu poslanstvu. Tako je med pozdravnim nagovorom zatrdil pooblaščeni delegat za gibanje p. Frederic Fornos. Povedal je tudi, da je prisotnih več kot trideset narodnih delegacij. Mnogi, zlasti mladi iz Afrike, ki niso mogli dobiti viz, pa so avdienco spremljali preko internetne povezave. Osrednja tema celotnega srečanja v Rimu je sicer povezana z besedami iz Janezovega evangelija: "To sem vam povedal, da bo moje veselje v vas in da bo vaše veselje dopolnjeno."

Iz te teme so izhajala tudi vprašanja, ki so jih mladi zastavili papežu Frančišku. Dotikala so se družine, miru, prijateljstva z Jezusom, globine evharistije in znamenj veselja v Cerkvi in svetu v 21. stoletju.

Sveti oče je mlade najprej spodbudil, da bi se vprašali, kaj so njihove napetosti? Po njegovih besedah mladim prav te napetosti kažejo, da so živi. "Zaradi napetosti rastemo, pomagajo nam razvijati pogum. Rešujejo pa se z dialogom. Kadar v družini obstaja dialog, sposobnost spontano reči, kar nekdo misli, se napetosti razrešijo. Ne bojte se napetosti," je spodbudil papež, ki je odgovor povzel v treh točkah. Prvič. Ne boj se napetosti, ker ti pomagajo rasti. Drugič. Napetosti se rešujejo z dialogom, ker dialog združuje. Tretjič. Ne navezuj se preveč na napetosti, ker te to na koncu uniči.

V nadaljevanju je spregovoril o sporih, ki so bili prisotni povsod tam, kjer je skupaj več kulturnih ali verskih identitet. Pravi družbeni in tudi kulturni spori se tako kot napetosti rešujejo z dialogom, a še pred tem s spoštovanjem identitete drugega. V drugem poišči, kar je dobrega, in ga spoštuj, je mladim poudaril sveti oče.

O miru pa je dejal, da pravi mir vedno prihaja od Jezusa, čeprav je včasih ovit s križem. Drugi, tisti površinski mir, ki te zadovolji le nekoliko, pa prihaja od sovražnika, od hudiča. Znotraj tega "našminkanega" miru je prevara. Sovražnik namreč uniči. Prepriča te, da je tista pot prava, a na koncu te pusti samega. Hudič je slab plačnik, nikoli ne plača dobro. Je prevarant. Da ti zabavo, ne pa veselja. Medtem ko je znamenje Jezusovega miru globoko veselje. Jezus je dober plačnik, plača zelo dobro.

Na vprašanje o znamenjih veselja v 21. stoletju je papež odgovoril, da nedvomno so. Med njimi je bilo prav to srečanje. Mladi, ki verjamejo, da je Jezus v evharistiji, da je ljubezen močnejša od sovraštva, mir močnejši od vojne, spoštovanje močnejše od spora, harmonija močnejša od napetosti – vse to je upanje in to papežu prinaša veselje. Na tem mestu je ponovil tudi svoje prepričanje, da smo danes sredi tretje svetovne vojne, ki pa je razkosana. To je nekaj negativnega, a znamenja veselja in upanja vseeno so.

Na koncu je papež članom Mladinskega evharističnega gibanja še povedal, da je vprašanja sicer imel vnaprej, a jih ni prebral. Kar jim je povedal, je povedal iz srca: "Napetosti – dialog; spori – spoštovanje – dialog; povračilo Jezusove navzočnosti – prijateljstvo z Jezusom: mir in veselje; srečanje z Jezusom: čudenje, veselje, mir, naprej; poglobiti evharistijo: spominjanje tistega, kar je storil Jezus. Tako boste šli naprej. Na svetu je veliko grdih stvari, smo v vojni; a je tudi veliko lepih stvari, veliko dobrih stvari, veliko svetnikov, skritih med Božjim ljudstvom. Bog je navzoč. Bog je navzoč in veliko, veliko je razlogov za upanje. Pogum, naprej!"

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...