Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

P. Lombardi: Papež sporoča, da se prava sprememba sistema začne pri revnih

Cerkev po svetu | 15.07.2015, 10:53 Marta Jerebič

Tudi po tokratnem papeževem mednarodnem potovanju so nekateri Frančiška kritizirali, da preveč podpira ljudska gibanja oziroma preveč govori o revnih, zanemarja pa srednji sloj. Takšno vprašanje se je pojavilo na tiskovni konferenci na letalu. Papež se je zahvalil za opozorilo in dejal, da bo o tem razmislil ter poglobil svoj nauk na tem področju. Dodal je, da o revnih veliko govori zato, ker so v središču Evangelija. P. Federico Lombardi pa je v pogovoru za Radio Vatikan še pojasnil, da papež s svojimi mislimi poudarja, kako se prava sprememba sistema začne pri revnih.

Papež je pojasnil, da svet vidi kot polariziranega: »Srednji sloj se v številnih državah krči, razlike med ubogimi in bogatimi pa so vse večje« je dejal papež, a dodal, da je spodbuda katoliški Cerkvi, naj se posveti tudi delavcem in davkoplačevalcem, povsem upravičena. Napovedal je, da se bo bolj poglobil v družbeni nauk Cerkve na tem področju.

A če po besedah p. Lombardija pogledamo z vidika tega, kaj je treba nujno spremeniti, potem vidimo, zakaj papež toliko pozornosti namenja revnim. »Revni namreč trpijo posledice sistema,« je pojasnil in dodal, da je s tega vidika papeževo vztrajanje pri opozarjanju na probleme revnih pogumno, proti toku, a povsem razumljivo. »Tudi srednji sloj ima gotovo pomembno vlogo in v nekaterih državah je zelo pomemben. A če tako kot papež gledamo svet v celoti, nepravičnosti, trpljenje in probleme, je jasno, da je sprememba sistema nujna.« Papež poleg tega revne spodbuja, da so aktivni protagonisti sprememb: vendar ne v obliki nasilnih bojev, ampak v rasti v solidarnosti in pravičnosti. »To se mi zdi zelo pomemben vidik papeževega nagovora ljudskim gibanjem,« je še dejal p. Lombardi.

Kakorkoli, Latinska Amerika je zadovoljna s papeževim sporočilom. Tamkajšnji mediji so obisk spremljali v pozitivni luči. »Ostajajo pomembne izjave, ki si jih velja zapomniti,« je zapisal eden od paragvajskih dnevnikov.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...