Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

VIDEO: Papež pri maši v Asuncionu: Kristjan je tisti, ki se je naučil gostoljubja

Cerkev po svetu | 12.07.2015, 17:22 Marta Jerebič

Papež Frančišek končuje svoj obisk v Paragvaju. Srečal se bo še s tamkajšnjimi škofi in mladimi, nato pa bo odpotoval proti Rimu, kjer ga pričakujejo jutri malo pred drugo uro popoldne. Sveti oče je danes dopoldne po krajevnem času daroval mašo na velikem polju Ñu Guazú, ki se nahaja na območju vojaške letalske baze v Asuncionu in lahko sprejme do milijon in pol ljudi. Med njimi je bilo tudi veliko Argentincev. Videti pa je bilo tako paragvajskega predsednika kot argentinsko predsednico. Papež je spregovoril o pomembnosti gostoljubja in opozoril pred osamitvijo.

Oltarna struktura je bila narejena iz naravnih materialov, osnova je bila koruza, bogato okrašena s klasjem, bučami in ostalimi sezonskimi sadeži. Papež je v pridigi spregovoril o gostoljubnosti. Po njegovih besedah je kristjan tisti, ki se je naučil gostoljubnosti, sprejemanja. Kristjanova pot je spremeniti srce. Naučiti se živeti na drug način, z drugo postavo, pod drugo normo.

To pomeni preiti od logike egoizma, zaprtosti, spopada, ločitve, superiornosti k logiki življenja, zastonjskosti, ljubezni. Od logike oblasti, zatiranja, manipuliranja k logiki sprejemanja, prejemanja, skrbi. S tema dvema načinoma lahko pristopamo tudi k življenju, k misijonstvu,” je poudaril papež.

Opozoril je, da o misijonih pogosto razmišljamo kot o projektih ali programih, evangelizacijo si predstavljamo kot strategijo, taktike, zvijače, trike, da bi ljudi spreobrnili s svojimi argumenti. Gospod pa nam jasno pravi: v logiko evangelija se ne more prepričati z argumenti, strategijami, taktikami, ampak tako, da se naučimo gostoljubnosti, je poudaril papež in nato opozoril na zlo osamitve, ki povzroča veliko škode in uničuje življenja. “Ločuje nas od drugih, od Boga, od skupnosti. Zapira nas vase,« je dejal papež in dodal, da pravo delo Cerkve ni izvajanje projektov, ampak učiti, kako živeti v bratstvu z drugimi. Bog nam pošilja svojega Sina, da bi se naučili poti bratstva.

Sicer nikogar ne moremo prisiliti, da bi nas sprejel in gostil. A prav tako nihče od nas ne more zahtevati, da ne bi bili gostoljubni do življenja svojega naroda. Nihče nam ne more reči, naj ne sprejmemo in objamemo življenja svojih bratov, predvsem tistih, ki so izgubili upanje in okus življenja. Kako lepo si je predstavljati naše župnije, skupnosti, kapele, kraje, kjer so kristjani, kot različna središča srečevanja med nami in Bogom, je še dejal papež Frančišek.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...