Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež med člani ljudskih gibanj (foto: Radio Vatikan)
Papež med člani ljudskih gibanj

VIDEO: Papež odločno obsodil sedanji ekonomski sistem

Svet | 10.07.2015, 09:44 Marjana Debevec

Papež Frančišek je sinoči spregovoril še udeležencem svetovnega srečanja ljudskih gibanj. Treba je spremeniti svetovni ekonomski sistem in ga zamenjati z globalizacijo solidarnosti, je papež odločno zatrdil. Dodal je še, da je treba prisluhniti kriku izključenih in zaščiti mater Zemljo, ki je vedno bolj uničena. Obljubil pa je tudi svojo osebno bližino in bližino celotne Cerkve bojevanju gibanj in družbenih sil. Mednarodni tisk omenjeni papežev govor že označuje za enega najpomembnejših v njegovem pontifikatu.

Papež Frančišek je na srečanju ljudskih gibanj postal glas zadnjih v družbi. Predlagal je svoj pogled na rešitev težkih nepravičnosti po vsem svetu. Zatrdil je, da so zemlja, dom in služba svete pravice in se je vredno boriti zanje. Ali smo sposobni priznati, da je ta sistem v središče postavil logiko profita za vsako ceno, ni pa mislil na socialno izključenost ali uničevanje narave?, se je vprašal sveti oče. „Če je tako, vztrajam, povejmo to brez strahu, da hočemo resnično spremembo, kajti ta sistem ne vzdrži več, narodi ga ne prenašajo več in tudi Zemlja ga ne prenaša več. Globalizacija upanja, ki se rojeva med ljudstvi in raste med ubogimi, mora zamenjati sedanjo globalizacijo izključenosti in brezbrižnosti. Potrebujemo pozitivno spremembo, spremembo, ki bi jo lahko imenovali odrešujočo“, je poudaril Frančišek.

Zdi se, da nam zmanjkuje časa, je opozoril papež in že se vonja zatohlost tega, kar je Bazilij imenoval govno hudiča, nebrzdane ambicije denarja, ki vlada vsemu. „Ko kapital postane idol in vodi odločitve ljudi, ko pohlep po denarju nadzoruje celoten družbeno ekonomski sistem, to uničuje družbo, človeka naredi za sužnja, uničuje človeško bratstvo, postavi narod proti narodu in, kot lahko vidimo, ogroža tudi naš skupni dom, sestro in mati zemljo“. Ob tem pa je sveti oče najbolj odrinjene v naši družbi spodbudil, naj ne zapadejo v pesimizem. Zatrdil jim je, da je prihodnost človeštva tudi v njihovih rokah, saj so seme teh sprememb. Svetovne voditelje pa je pozval, naj si prizadevajo za rešitev realnih problemov delavcev, izključenih in obrobnih družin.

Zato je predlagal tri korake: „Prva naloga je postaviti ekonomijo v služenje ljudstev: ljudje in narava ne morejo služiti denarju.“ Drugačen sistem po njegovih besedah ni utopija, enakomerna porazdelitev sadov zemlje in človeškega dela ni preprosta filantropija, ampak je moralna dolžnost, za kristjane pa zapoved. Gre namreč za to, da ubogim in narodom vrnemo to, kar jim pripada.

Druga naloga je povezati narode na poti do miru in pravičnosti“, je dejal papež in ob tem med drugim obsodil ideološki kolonializem, ki nam hoče vsiliti vzorce porabništva in kulturno uniformnost. Kot zadnjo nalogo pa je izpostavil varovanje matere zemlje. „Prihodnost človeštva ni le v rokah velikih voditeljev in elit. Je predvsem v rokah narodov“, je svoj nagovor sklenil papež Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...