Marko ZupanMarko Zupan
Zijad Bećirović in Recep Tayyip Erdogan (foto: OA Zijada Bećirovića)
Zijad Bećirović in Recep Tayyip Erdogan

Na parlamentarnih volitvah v Turčiji slavila Stranka za pravičnost in razvoj

| 08.06.2015, 12:52 Andrej Šinko

Vladajoča turška Stranka za pravičnost in razvoj je zmagala na včerajšnjih parlamentarnih volitvah, a je izgubila absolutno večino. Prvič po letu 2002 bo morala oblikovati ali manjšinsko ali koalicijsko vlado. To je močan udarec za turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki si je obetal možnost uvedbe predsedniškega sistema.

Stranka za pravičnost in razvoj je prejela 41 odstotkov glasov, kar je precej manj od skoraj 50 odstotkov izpred štirih let. Na drugo mesto se je uvrstila Republikanska ljudska stranka s 25 odstotki glasov, na tretje pa Stranka nacionalnega gibanja s 16,5 odstotka. Največje presenečenje pa je, da se je s 13 odstotki glasov v parlament uspelo prebiti tudi kurdski Stranki ljudske demokracije. Stranka za pravičnost in razvoj bo tako v 550 članskem parlamentu zasedla 258 sedež, kar pa pomeni, da ne bo imela absolutne večine. „Stranka za pravičnost in razvoj je zmagovalec volitev, pristala je na prvem mestu. Tu ni nobenega dvoma. Nihče se ne sme imeti za zmagovalca, če je izgubil volitve,“ je dejal premier Ahmet Davutoglu. Nekateri analitiki menijo, da bi se vladajoča stranka lahko povezala v koalicijo z nacionalisti, direktor Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije Zijad Bećirović pa pravi, da bo najverjetneje vladala sama in se bo verjetno izognila kakršni koli koaliciji z drugo stranko.

Erdogan si je pred volitvami obetal celo dvotretjinsko večino v parlamentu, da bi lahko uvedel predsedniški sistem, po katerem bi bila glavna pooblastila za vodenje države skoncentrirana pri predsedniku države in ne pri predsedniku vlade. Temu se bo moral zdaj najverjetneje odpovedati. Ob tem Bećirovć dodaja, da bo Erdogan zdaj najprej moral konsolidirati svojo stranko, ki bo morala najti neko novo pot.

Čeprav se je Turčija gospodarsko okrepila v eno regionalnih velesil, pa to ni koristilo vsem slojem prebivalstva, stopnja brezposelnosti je namreč še zmeraj na visoki, več kot 11-odstotni ravni. To pa je pri preboju v parlament verjetno pomagalo kurdski Stranki ljudske demokracije.

V kolikor Stranka za pravičnost in razvoj, ki je na oblasti v Turčiji že od leta 2002, ne bo uspela vladati sama ali sestaviti koalicije, pa bo Erdogan najverjetneje razpisal predčasne volitve.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...