Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Mlade citrarke in Mateja Bobek (foto: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu)
Mlade citrarke in Mateja Bobek

Binkošti, telovo in dan državnosti

| 30.06.2015, 14:22 Matjaž Merljak

Zaradi razmeroma zgodnje velike noči, je bil mesec maj kar poln prireditev, ki so navezane na praznike. Binkoštna sobota v Frankfurtu že dve desetletji zbira k maši narodov in jezikov množico katoličanov drugačnega materinega jezika iz Frankfurta in bližnje okolice.

Binkošti – praznik srečanja, takšno je bilo geslo te letošnje maše in srečanja v frankfurtski cesarski stolnici, somaševanje pa je vodil mestni dekan dr. Johannes zu Eltz. Različni načini so, kako posamezne jezikovne skupnosti sodelujejo pri tej maši; branje božje besede in prošnje za vse potrebe slišimo v mnogih različnih jezikih, in prav tako se seveda molitev ter petje med mašo izmenjujejo v različnih oblikah in jezikih. Letos smo na različne načine okrasili nekoliko večje sveče, po eno za posamezno veliko frankfurtsko župnijo, v kateri domujemo jezikovne župnije. Helena je za našo župnijo oblikovala plamen v slovenskih narodnih barvah, gospa Marta pa je prebrala prvo praznično berilo v slovenskem jeziku. Mašno slavje pa običajno zaključimo s petjem Marijine lurške pesmi v različnih jezikih, v hiši Haus am Dom pa s koščkom kruha ali peciva ter kozarcem vode, pa tudi s kakšnim priložnostnim glasbenim nastopom.

Predstavniki frankfurtskih župnij pri izročitvi sveč
Predstavniki frankfurtskih župnij pri izročitvi sveč © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Letošnji praznik Sv. Rešnjega Telesa in Krvi je v Frankfurtu potekal z vodilom Osvežitev in tudi tokrat je somaševanje na sončnem trgu pred mestno hišo vodil mestni dekan. Kristina je prebrala v slovenščini molitev za starejše med nami, v darovanjski procesiji pa sta prinesli z mamo Ano hlebec kruha. Mašo pa smo seveda zaključili s procesijo po ulicah v stolno cerkev sv. Jerneja, z zahvalno pesmijo in s sklepnim blagoslovom z Najsvetejšim.

Daritveni oltar s svečami v frankfurtskem Domu
Daritveni oltar s svečami v frankfurtskem Domu © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Na zadnjo majniško nedeljo smo lahko ob prazniku mučenca bl. Alojzija Grozdeta po nedeljski maši počastili njegove svetniške relikvije tako v Darmstadtu kakor v Frankfurtu in Mainzu ter zmolili molitev za njegovo kanonizacijo.

V soboto 20. junija pa smo imeli našo redno vsakoletno mašo za domovino in kresovanje, kakor poimenujemo prireditev ob tej maši v romarskem kraju Maria Einsiedel, v južnem delu zvezne dežele Hessen. Okrog 80 se nas je zbralo k tej maši in prireditvi tako iz frankfurtske slovenske župnije kakor tudi iz Mannheima in okolice z njihovim župnikom Janezom Modicem. Še dež, sicer še kako potreben izsušeni zemlji, je počakal do naslednjega dne. Med nas pa so letos prišli Mateja Bobek iz Podčetrtka in tri mlade citrarke s Kozjanskega, in sicer Veronika Planko, Sara Žafran in Janja Polšak. Njihov šofer pa je bil oče ene izmed njih, gospod Silvo Planko.

Nastopajoči otroci z učiteljico Natalijo
Nastopajoči otroci z učiteljico Natalijo © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Pri maši, ki jo je vodil frankfurtski župnik Martin Retelj ob somaševanju Janeza Modica, smo imeli ljudsko petje, zaključili pa smo jo s petimi litanijami Matere Božje. Po maši pa je sledila prireditev, ki so jo v dveh delih oblikovale gostje, vmes pa je skupina učencev evropske in dopolnilne šole iz Frankfurta pod vodstvom učiteljice Natalije Robnik recitirala nekaj pesmi.

Gospa Mateja je s svojim prelepim glasom ob spremljavi treh citer zapela celo vrsto slovenskih narodnih ali ponarodelih pesmi. Tudi na prostoru pri leseni koči so nam mlade gostje zaigrale in zapele še vrsto raznih pesmi, pridružil pa se jim je še mladi fant Amadej s harmoniko. Tudi skupaj smo zapeli nekaj pesmi, nekateri pa so celo zaplesali.

Jernej in Amadej sta tudi pristopila, eden z glasom, drugi s harmoniko
Jernej in Amadej sta tudi pristopila, eden z glasom, drugi s harmoniko © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Ob hrani, za katero je poskrbela skupina župljanov iz Wiesbadna in Mainza, pa tudi iz Frankfurta ter ob primerni pijači, smo poskrbeli tudi za telo in se v mraku razkropili na svoje domove. Vsekakor je to bil lep dan z mašo in prireditvijo za domovino ter medsebojnim srečanjem. Hvala vsem, zlasti pa vsem tistim, ki so pripravljali in izvedli to naše srečanje v Maria Einsiedel; tudi Šmidovim in Tavčarjevim za prenočevanje in pogostitev gostov in seveda gostjam za njihov prihod in res lep nastop.

 

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Martin Vuk pred plakatom, ki vabi na Pohod za življenje (photo: Martin Vuk) Martin Vuk pred plakatom, ki vabi na Pohod za življenje (photo: Martin Vuk)

V Kopru danes prvič Pohod za življenje

Letos prvi tudi v Kopru pripravljajo Pohod za življenje, ki bo potekal pod geslom: Vsak nerojeni otrok je človek! Začel se bo danes ob 11. uri pred Taverno. Pogovarjali smo se s koordinatorjem ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...