Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Priznanje za Društvo Slovencev v Parizu (foto: Arhiv Društva Slovencev v Parizu)
Priznanje za Društvo Slovencev v Parizu

Praznično vzdušje med Slovenci v Parizu

| 18.06.2015, 09:01 Matjaž Merljak

V soboto, 6. junija 2015, je Društvo Slovencev v Parizu organiziralo 9. Shod pariških Slovencev. Na njem je praznovalo bližnji dan državnosti in 55-letnico delovanja društva. Ob tem je od veleposlanice Veronike Stabej prejelo priznanje in zahvalo slovenskega veleposlaništva v Franciji za 55 let združevanja slovenskih rojakov v francoski prestolnici in požrtvovalno skrb za ohranjanje slovenske kulturne dediščine. Priznanje je predsednica Društva Ana Stegu Vičič posvetila vsem nekdanjim predsednikom in odbornikom, vsem graditeljem slovenstva v pariški slovenski skupnosti ter sedanjim odbornikom.

Ana Stegu Vičič je sporočila: Shod se je začel s sv. mašo v kapeli slovenskega doma, s katero smo obhajali tudi čudoviti praznik Telovo, ki se v Franciji praznuje na nedeljo. Razmišljali smo predvsem, zakaj je nam Slovencem sveto Rešnje Telo tako ljub zakrament in iskali odgovor v žrtvovanjskem pomenu tega zakramenta ljubezni.

Potem se je praznovanje preselilo v dvorano. Po slovenski himni, ki so jo gostje zapeli z vsemi odborniki ob spremljavi harmonikaša Marjana Slaviča, je sledilo branje Prešernove Zdravljice v izvedbi Mateje Bizjak Petit in Nataše Vičič.

P. dr. Edvard Kovač
P. dr. Edvard Kovač © Arhiv Društva Slovencev v Parizu

Prisotne je nagovoril tudi slavnostni govornik dneva p. Edvard Kovač, teolog in filozof. Kovač je vzpostavitev lastne državnosti označil za veliki zgodovinski dogodek za vse Slovence. Ob tem je spomnil, da so pri ustanavljanju države pomagali tudi pariški Slovenci z osveščanjem francoske javnosti o težnjah Slovencev po svobodni družbi. Povzel je zgodovinsko tradicijo svobodoljubnih in resnicoljubnih ljudi, od karantanskih kmetov, ki so navdihnili Jeffersonovo ustavo ZDA, do naše »pisateljske ustave«, ki je evropski fenomen. To pa je tudi dar, ki ga Slovenci lahko ponudimo združeni Evropi. "Slovenska kultura in izkušnja predlagata, da se svetovna politika vrne h kulturni identiteti vsakega naroda, da zagotovi spoštovanje raznolikosti mnoštva jezikov in da vzpostavi zavezanost javne besede etičnemu temelju."

Predsednica Društva se je zahvalila veleposlanici RS Veroniki Stabej ob koncu njenega mandata za uspešno sodelovanje Veleposlaništva z Društvom. Najavila je tudi izid posebne številke društvenega glasila Korenine ob 55-letnici Društva v novi uredniški zasedbi in poudarila pomen ohranjanja slovenskega jezika in pisane besede.

Katja Šulc, Liza Japelj Carone in Mateja Bizjak Petit
Katja Šulc, Liza Japelj Carone in Mateja Bizjak Petit © Arhiv Društva Slovencev v Parizu

Za glasbeni program je poskrbela vokalistka Katja Šulc, ki trenutno biva na umetniški rezidenci v Parizu. Zapela je prekmursko pesem Kda se dragi moj v Ameriko odpravla. Navzočim, ki so bili do srca ganjeni že od besed dr. Kovača, je petje Katje Šulc priklicalo solze v oči. Nastopil je tudi Pariški duo, ki je zaigral nekaj slovenskih melodij.

Liza Japelj Carone, dolgoletna pariško-slovenska kulturnica in sodelavka Veleposlaništva, je predstavila pesniško zbirko rojakinje Mateje Bizjak Petit Alice au mille bras (Alica s tisoč rokami), ki je nedavno izšla pri kanadski založbi Ecrits des Forges in francoski Rafael de Surtis. Bizjak Petitova se je tako pridružila slovenskim pesnikom: Francetu Prešernu, Tomažu Šalamunu, Borisu A. Novaku in Tonetu Kuntnerju, ki že imajo samostojne izdaje v francoščini.

Ana Vičič Stegu in Pariški duo
Ana Vičič Stegu in Pariški duo © Arhiv Društva Slovencev v Parizu

Za glasbo ob prijetnem druženju po uradnem delu je kot ponavadi poskrbel Pariški duo, za gastronomijo pa člani odbora. Kot je poudaril dr. Kovač, Društvo Slovencev v Parizu s svojim nesebičnim in prostovoljnim delom vsako leto poskrbi, da je v Parizu obeležen praznik slovenske državnosti.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...