Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Minister Žmavc v Sydneyu

| 15.06.2015, 07:36 Matjaž Merljak

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je v petek, 12. junija 2015, začel desetdnevni obiski rojakov v Avstraliji. Prvi dan je slovesno odprl prostore konzulata naše države v Sydneyju in obiskal radio SBS, ki v svoj program uvršča tudi slovensko oddajo. V soboto in nedeljo je obiskal še nekaj pomembnih točk v Sydneyju: slovenski misijon v Merrylandsu, HASA in klub Triglav.

Svečanost odprtja častnega konzulata v Sydneyju je bila namenjena tudi praznovanju skorajšnjega dneva državnosti Republike Slovenije, pa tudi formalnemu začetku delovanja novo ustanovljene Slovensko-avstralske gospodarske zbornice, so sporočili iz Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Minister Žmavc je častnemu konzulu RS Anthonyu Tomažinu ob tej priložnosti simbolno izročil pooblastilno dokumentacijo Ministrstva za zunanje zadeve RS.

Prireditve so se udeležili najvidnejši predstavniki slovenske skupnosti, konzularnega zbora, pa tudi Rhonda Piggot, novoimenovana direktorica/ministrica za zunanje zadeve in trgovino avstralske države Novi Južni Wales.Minister je v svojem nagovoru poudaril pomen delovanja konzulata in gospodarske zbornice za krepitev gospodarskih, pa tudi drugih oblik sodelovanja med Avstralijo in Slovenijo.Velikega pomena je bila tudi navzočnost direktorice/ministrice Piggotove, ki se je v nagovoru dotaknila tudi dvojnega obdavčevanja, k izogibanju katerega bi morali biti zainteresirani obe državi.

Minister Žmavc v Sydneyju
Minister Žmavc v Sydneyju © USZS

Poleg častnega konzula Tomažina so bili na dogodku navzoči tudi nekdanji častni generalni konzul RS v Sydneyu Alfred Brežnik ter Nevenka Golc Clarke in Adrian Vatovec, novoimenovana častna konzula v Brisbanu in v Adelaidi.

Še pred svečanostjo je minister Žmavc obiskal uredništvo etničnega radija SBS, ki praznuje 40-letnico delovanja. Med pionirji postaje, ki danes skrbi za 74 etničnih skupnosti v Avstraliji, so bili tudi Slovenci, zato je sedanja urednica Tanya Smrdel v imenu slovenskega uredništva prejela priznanje Urada za Slovence za štiri desetletja skrbi za govorjeno slovensko besedo v avstralskem etru.

Minister Žmavc na radiu SBS
Minister Žmavc na radiu SBS © USZS

Minister je med intervjujem v živo za slovensko radijsko oddajo tudi prebral posebno pozdravno pismo, ki ga je slovenski skupnosti v Avstraliji namenil predsednik vlade dr. Miro Cerar (vir: USZS)


 

Minister Žmavc je drugi dan svojega obiska, v soboto, 13. junija, obiskal prostore HASA NSW – Zgodovinskega arhiva Slovencev v Avstraliji za Novi Južni Wales. Arhiv je pred dobrim desetletjem ustanovila slovenska skupnost skupaj z Znanstveno-raziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), piše portal Stičišče avstralskih Slovencev. ZRC je več let sodeloval tudi pri sofinanciranju te za ohranitev zgodovine slovenstva v tem delu Avstralije zelo dragocene ustanove. Prostori »Hase« sodijo med tehnično najbolje opremljene slovenske izseljenske arhive, za kar skrbijo večinoma že starejše slovenske rojakinje na čelu s predsednico Marto Magajna.

Z arhivom sodeluje tudi Florjan Auser, slovenski rojak, ki s svojo medijsko hišo Slovenian Media House skrbi za spletno Stičišče avstralskih Slovencev in prispeva k digitalizaciji arhivskega gradiva ter dela na pilotnem projektu postopnega prenosa arhiva na internet. Pogovor s članstvom je tekel predvsem v smeri iskanja rešitev za kronično pomanjkanje mlajših sodelavcev arhiva.

Minister Žmavc v HASA
Minister Žmavc v HASA © Stičišče avstralskih Slovencev

V slovenskem društvu Sydney se je minister pogovarjal z odborom na čelu s predsednikom Štefanom Šernekom. Ogledal si je prostore društva ter za dolgoletno zvesto delo v društvu podelil priznanje Williamu Loisu Pusenjaku. Priznanje je prejela tudi dolgoletna vsestranska sodelavka Olga Lah, ki je ravno na ta dan »pokopala« svojo mamo, izjemno priljubljeno 90-letno rojakinjo Marijo Ovijač. Minister Žmavc je prejemnici seveda izrekel tudi sožalje in ji izročil sožalno pismo. V svojem nagovoru odbornikom se je sicer rojakom med drugim zahvalil za večdesetletno zvestobo slovenstvu ter izrazil upanje, da bodo tudi mlajše generacije ohranile stik s Slovenijo.

Minister Žmavc pri sv. Rafaelu v Sydneyju
Minister Žmavc pri sv. Rafaelu v Sydneyju © Stičišče avstralskih Slovencev

V nedeljo, 14. junija, je minister Gorazd Žmavc svoje gostovanje v Sydneyu zaključil z obiskom na še dveh pomembnih točkah tamkajšnjega slovenstva. Dopoldan se je udeležil slovenske maše v slovenskem misijonu sv. Rafaela v Merrylandsu, primestnem naselju Sydneya. Po ogledu cerkve, zgrajene v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja, se je po maši srečal s slovenskimi rojaki in jih tudi nagovoril. Med drugim se je zahvalil slovenskim frančiškanom za izjemno delo, ki so ga opravili in ga še opravljajo v smislu povezovanja in ohranjanja slovenske skupnosti v Avstraliji, ter pri tem zaželel veliko uspeha p. Darku Žnidaršiču, ki v Sydneyu deluje deseto leto.

Sledil je daljši obisk v slovenskem klubu Triglav – Mounties. Društvo je klub pravzaprav prodalo avstralski verigi zasebnih klubov Mounties, ki pa po drugi strani naši skupnosti zagotavlja nemoteno delovanje in ji tudi finančno pomaga. Na prireditvi je klub podelil letne nagrade zaslužnim članom društva - od študentov pa do najstarejših, slovenskemu arhivu in publikaciji Misli pa je podelil tudi vsakoletno donacijo.

Hkrati je bila to tudi proslava ob dnevu državnosti Republike Slovenije. Navzoče je nagovoril minister Gorazd Žmavc, ki se je slovenskim rojakom v Avstraliji zahvalil za podporo pri osamosvajanju in mednarodnem uveljavljanju Slovenije, pa tudi za njihovo zvestobo slovenskim koreninam in trdoživost ob vztrajanju v slovenstvu sredi Avstralije. Dolgoletnemu častnemu generalnemu konzulu Alfredu Brežniku se je zahvalil za vse, kar je storil za slovensko skupnost in za Slovenijo. Novo-imenovanemu častnemu konzulu Anthonyju Tomažinu pa je čestital ob odprtju prostorov konzulata v njegovi poslovni stavbi in mu zaželel veliko dobre volje in uspeha pri tem poslanstvu, pomembnem za povezovanje obeh držav in tudi za ohranitev slovenske skupnosti. Novi častni konzul je prvič nastopil na tovrstni proslavi in v nagovoru poudaril pomen zavedanja narodnih korenin.

Minister Žmavc izročil priznanje Južnim Zvezdam
Minister Žmavc izročil priznanje Južnim Zvezdam © Stičišče avstralskih Slovencev

Ob tej priložnosti je minister Žmavc podelil priznanje Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu zaslužnemu članu Triglava Jožetu Pahorju ter Historičnemu arhivu Slovencev v Avstraliji – Novi Južni Wales (HASA NSW) za več kot deset let zbiranja, urejanja, evidentiranja in digitaliziranja arhivskega gradiva slovenske skupnosti. (vir: Stičišče avstralskih Slovencev)

Minister Žmavc počastil spomin na padle avstralske vojake

Po prihodu iz Sydneya v avstralsko prestolnico Canberro je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc v ponedeljek, 15. junija 2015, obiskal osrednji avstralski spominski mavzolej, posvečen več kot 102.000 avstralskim vojakom, padlim v obeh svetovnih vojnah in na večini svetovnih kriznih žarišč.

Po ogledu impresivnega vojaškega muzeja je v sklopu protokolarne spominske slovesnosti pred spomenik v imenu Vlade Republike Slovenije svečano položil venec.

Zvečer je sledil še obisk Slovenskega društva Canberra, v katerem je minister nagovoril slovensko skupnost ter predsedniku Francu Čuleku podelil priznanje Urada za prispevek k ohranjanju slovenske identitete v Avstraliji.

Minister Žmavc pri mavzoleju v Canberri
Minister Žmavc pri mavzoleju v Canberri © USZS

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...