Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Umik čez Ljubelj (foto: Aleš Čerin)
Umik čez Ljubelj

Poklon slovenski emigraciji

| 11.06.2015, 13:59 Matjaž Merljak

Potem ko so lani pri založbi Družina v knjigi Cvetoči klas pelina izšle fotografije slovenskih taboriščnikov v Avstriji, je zdaj založba Mohorjeva Celovec izdala in razstavila fotografije Marjana Kocmurja. Fotograf je na njih dokumentiral odhod Slovencev iz domovine pred 70-imi leti in njihovo bivanje v Avstriji.

V knjigi Umik čez Ljubelj, maj 1945 je objavljen izbor fotografij. Marjan Kocmur, ki se je rodil leta 1915, je bil tudi sam med 17.000 Slovenci, ki so se prek Gorenjske in Ljubelja umaknili v Avstrijo, kot je menil, do prihoda zaveznikov na slovenski teritorij, kar se ni uresničilo, in s seboj vzel tudi fotografsko opremo.

Svoje delo je nadaljeval tudi v Argentini, kjer je odprl svoj atelje. Od tam so fotografije prišle v Slovenijo z njegovim nečakom Boštjanom, ki je tudi sodeloval pri monografiji. Poleg dokumentarnih in portretnih fotografij je kot eden redkih v tistem času ujel v svoj objektiv tudi takratno pokrajino.

Po 70 letih se je za njim ohranilo okoli 10.000 posnetkov na negativih, med njimi je tretjin iz časa po drugi svetovni vojni. V knjigi je objavljenih 87 črno-belih fotografij. Izbor je opravil fotograf Tamino Petelinšek. Zgodovinar Jurij Pavel Emeršič je prispeval zgodovinski oris tistega časa od 4. maja 1945, ko se je začel eksodus, do 24. maja 1945, ko so Angleži pod pretvezo, da pošiljajo begunce v boljša taborišča v Palmanovi, začeli begunce vračati v roke Titovim partizanom. Dr. Primož Lampič pa je orisal Kocmurjev fotografski opus in pomen fotografij.

Knjiga je na prodaj tudi v knjigarni založbe Družina, v galeriji Družina pa si lahko ogledate nekaj Kocmurjevih fotografij. Hkrati pa si lahko v kletnih prostorih ogledate razstavo Iz globočine (Črna maša).

 

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...