Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

V Škofji Loki spravna razstava ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne

Slovenija | 14.05.2015, 16:18

Ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne bo v opuščenih prostorih nekdanjega Nunskega samostana v Škofji Loki na ogled velika razstava Človek, glej, ki je sestavljena iz treh sklopov. Razstava del slovenskih in posebej tudi škofjeloških umetnikov ter predmeti iz množičnega grobišča v Hudi jami je znak sprave, pravijo organizatorji.

Kot je na današnji novinarski konferenci pred petkovim odprtjem razstave povedal Jože Bartolj iz civilno-družbene pobude Resnica in sočutje 1945-2015, ne gre za razstavo ene opcije proti drugi. "Vsi tukaj imamo v sebi humanistično noto, zato si lahko stopimo naproti in si pogledamo v oči," je izpostavil. "Čas je že, da tiste trenutke in dogodke, ki nas delijo, pustimo za seboj in pogledamo naprej tudi s pomočjo umetnosti. Vseh dogodkov naše zgodovine se moramo spominjati, vendar nas ne smejo več deliti," je dejal Bartolj in dodal, da na vseslovenski razstavi likovnih del, ki je bila pred tem na ogled tudi že v Ljubljani, sodeluje 26 avtorjev.

Predsednik Kulturno-zgodovinskega društvo Lonka Stara Loka Klemen Karlin je sklenil razstavo pripeljati v Škofjo Loko in jo v okviru projekta Človek, glej, še dopolniti. "Naše osnovno vodilo je bilo odpirati naš javni prostor za spoštljivo, sočutno soočenje z dogajanjem med vojno in po njej, s trpljenjem, ki je zaznamovalo ta čas," je povedal Karlin.

Predsednik Združenja umetnikov Škofja Loka Herman Gvardjančič je k sodelovanju povabil svoje kolege, domače slikarje. "Poudaril sem, da je razstava strogo izven vsake ideologije. Zadeve so tako pregrete tudi v Škofji Loki, da sem vedel, da bo odziv močan, nisem pa pričakoval, da je vrsta mojih kolegov pripravljena sodelovati v taki akciji," je povedal Gvardjančič. Spomnil je, da so številni narodi v Evropi že zdavnaj opravili s tem na način spoštovanja do sočloveka in do svoje zgodovine, v kateri so se zgodila tako pozitivna kot negativna dejanja. "Oni so to znali, mi pa ne znamo. Znali smo ljudi pobijati, na obeh straneh, ne znamo pa jih pokopati," je poudaril.

Razstavo Človek, glej sestavljajo trije tematsko medsebojno povezani sklopi. Vseslovensko razstavo likovnih del so poimenovali O čem razmišljaš, Antigona po naslovu istoimenske slike Staneta Kregarja. Razstava likovnih del škofjeloškim umetnikov je poimenovana Ne da sovražim - da ljubim, sem na svetu!, povzeto po Sofoklesovi Antigoni.

Umetniški razstavi dopolnjuje pietetna razstava avtentičnih predmetov, najdenih marca leta 2009 v Hudi jami, ki bodo na ta način prvič predstavljeni širši javnosti. Razstavo osebnih predmetov iz množičnega grobišča v rovu sv. Barbare so poimenovali Antigona je našla Polineika, po Antigoni Dominika Smoleta.

Z razstavo, katere častni pokrovitelj je predsednik republike Borut Pahor, bodo začasno zaživeli dolga leta opuščeni prostori nekdanjega Nunskega samostana, v katerem so bili nazadnje depoji Slovenskega etnografskega muzeja. Vse odtlej velika stavba, ki je bila dotrajana že prej, sameva in propada.

Slovenija, Politika, Resnica in sočutje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...