Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Griesser Pečar: Cerkev v polpretekli zgodovini ni pravilno ovrednotena

Slovenija | 11.05.2015, 13:54

Pred sobotno slovesno mašo slovenskih škofov ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne, ki bo na Brezjah, je zgodovinarka dr. Tamara Griesser Pečar za Mozaik dneva na Radiu Ognjišču spregovorila na temo "Cerkev razredni sovražnik številka 1". Poudarila je, da so se komunisti že med drugo svetovno vojno lotili Cerkve in to zaradi njenega nestrinjanja z dejanji, ki jih je vodila in usmerjala Komunistična partija.

Zgodovinarka je uvodoma poudarila, da je Cerkev med in po vojni ostala edina organizacija izven komunistične partije. "Bila je nevarna za ljudsko oblast, ker je bila; prvič, internacionalno organizirana in drugič, imela je močan vpliv med verniki in prav to so hoteli uničiti. Bili so celo načrti ustanovitve neke narodne Cerkev, kar je seveda popadlo."

Na vprašanje, kakšno ceno je plačala Cerkev je dr. Griesser Pečarjeva odgovorila da precejšnjo. Poleg zaplembe premoženja, požigov cerkva in kapel, so bili duhovniki, redovniki, redovnice pa tudi laiki žrtve številnih montiranih procesov, ki so se pogosto dogajali prav na praznike. "Zaradi strahu pred komunistično represijo, je maja leta 1943 275 slovenskih duhovnikov in redovnikov zapustilo svojo domovino, ter so bežali večina v Avstrijo in tudi v talijo. Vemo, kaj se je zgodilo z domobranskimi kurati, ki so bili skupaj z domobranci vrnjeni iz Vetrinja in so končali v enem od prikritih grobišč v Sloveniji. Številni redovniki in duhovniki so se znašli v zaporih, taboriščih. Teološka fakulteta je bila izključena iz univerze, verouk je bil najprej močno nadziran potem pa na šolah sploh prepovedan. Do leta 1961 so tako imenovana ljudska sodišča kazensko obsodila 429 duhovnikov in redovnikov, 329 na zaporne kazni, druge na denarne. Devetkrat je bila izrečena smrtna kazen, štirikrat tudi izvršena. Do leta 1961 je bilo v zaporu ali v taboriščih, vključno z umorjenimi vrnjeni vojnimi kurati, 639 duhovnikov, redovnikov, redovnic in bogoslovcev. To se je še stopnjevalo do leta 1976, ko je bilo kazensko obsojenih duhovnikov že 477."

Avtorica knjige "Cerkev na zatožni klopi" je še dejala, da cena, ki jo je med in po drugi svetovni vojni, vse do osamosvojitev plačevala Cerkev ni pravilno ovrednotena in da odnos do nje še vedno ni normalen. "Cerkev v polpretekli zgodovini pri večini zgodovinarjev in medijev ni pravilno ovrednotena. Še vedno jo mnogi potiskajo v kot nedopustne kolaboracije, ljubljanskemu škofu Rožmanu ne štejejo v pride njegove številne intervencije za različne skupine ljudi. Za deportirane v Srbijo, na Hrvaško, v Nemčijo, begunce, Primorce, pravoslavne, Srbe, Jude, talce, prebivalce različnih vasi ..."

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Resnica in sočutje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...