Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Cerkev sv. Vladimirja v Montrealu (foto: Google Street View)
Cerkev sv. Vladimirja v Montrealu

Velika noč v Montrealu

| 22.04.2015, 11:46 Matjaž Merljak

Župnika v slovenski župniji svetega Vladimirja v kanadskem Montrealu Franca Letonja smo prosili, da nam opiše velikonočni utrip pri njih.

Kakšna je bila duhovna priprava na veliko noč v postnem času?

Kot vsako leto, tako smo tudi letos na pepelnično sredo začeli s pripravo na veliko noč.

Ob nedeljah v postnem času smo imeli: eno nedeljo križev pot, drugo uro molitve pred Najsvetejšim. Namen pri križevem potu in pri uri molitve je bil: da bi se v duhu vere člani naše župnije pripravili na obhajanje velikonočnih praznikov.

Od 18. do 22. marca smo imeli duhovno obnovo. Vodil jo je sobrat, lazarist, g. Jakob Barle. S pridigo in z delitvijo zakramenta božjega odpuščanja je pomagal, da smo se duhovno pripravili na svete praznike.

Kako ste obeležili cvetno nedeljo?

V tednu pred cvetno nedeljo, kot v minulih letih, smo delali butarice. Naše so bolj skromne. Kljub dolgi zimi smo za butarice že imeli mačice. Uporabili smo tudi palmove, cipresove, smrekove in borove vejice ter trakove: bele, plave in rdeče.

Na cvetno nedeljo se je cerkev pri obeh mašah napolnila. Na začetku prve maše je bil kratek blagoslov, na začetku druge pa bolj slovesen. Blagoslov opravimo kar v cerkvi. Zunaj cerkve ni pravega prostora, dvorana pa je tudi manj primerna zaradi stopnišč.

Z blagoslovom butaric, ko je dodal svoje tudi vonj kadila, in branjem trpljenja smo vstopili v veliki teden.

Kako je bilo z obredi velikega tedna ter s praznovanjem velike noči?

Veliki četrtek: Maša v spomin zadnje večerje je bila ob 6:30 zvečer. Pred mašo je bila še priložnost za spoved. Kljub delavniku se nas je zbralo lepo število k božji službi.

Po slovesnem prenosu Najsvetejšega v tabernakelj je sledilo razkrivanje oltarja. Z razkrivanjem oltarja smo se v duhu podali z Jezusom na Oljsko goro in od tam v Jeruzalem vse do Kalvarije.

Veliki petek: Na veliki petek je spet bila priložnost za spoved pred obredi, ki so se začeli ob 3. uri popoldan. red leti je bil na veliki petek dela prost dan, kot je še v nekaterih provincah Kanade. V provinci Quebec je veliki postal postal že skoraj navaden delaven dan. Tako morajo nekateri v službo, kar je ovira za udeležbo pri svetih obredih.

Z vso resnostjo smo počastili sveti križ. Ob petju postnih pesmi in tihi molitvi smo se pripravili na sveto obhajilo. Obredi so potekali v slovenščini in angleščini.

Velika sobota: Na veliko soboto popoldan smo imeli blagoslov velikonočnih jedil dvakrat: ob 3. in 5. uri. Ob 3. uri jih je prišlo veliko, tudi mladih družin z otroki.

Blagoslov velikonočnih jedil 2015 v Montrealu
Blagoslov velikonočnih jedil 2015 v Montrealu © Arhiv slovenske župnije v Montrealu

Pred velikonočno vigilijo je bila spet priložnost za spoved. Pred vhodom v cerkev je bil blagoslov ognja, priprava in prižiganje velikonočne sveče. V cerkvi so bile luči ugasnjene, tako je bil plamen velikonočne sveče, čeprav majhen, še bolj viden. Na vzklik: Kristusova luč smo z globoko hvaležnostjo odpevali: Bogu hvala. Po tretjem vzkliku in odgovoru je cerkev zažarela v novi luči. Zbrani so s prižganimi svečami v rokah spremljali velikonočno hvalnico.

Bogoslužje božje besede smo imeli v angleščini in slovenščini. Pri krstnem bogoslužju smo obnovili krstne obljube in tako smo s poživljeno vero obhajali sveto daritev v čast Vstalemu Gospodu.

Velika noč: Na velikonočno nedeljo je bilo vzdušje praznično, slovesno in veselo. Cerkev se je napolnila pri obeh mašah.

Po mašah so se pred cerkvijo še pozdravili in voščili praznike in se nato odpravili na domove. Doma jih je čakal žegen!

Na veliko noč sem zaželel župljanom in to naj velja tudi poslušalkam in poslušalcem radia Ognjišče: Prosim Vstalega Gospoda, naj vas utrjuje v veri, upanju in ljubezni, naj blagoslavlja veliko noč vam in vsem vašim in vas napolnjuje z mirom, srečo, upanjem in veseljem.

In kako praznujete belo nedeljo oziroma nedeljo božjega usmiljenja?

Na belo nedeljo nimamo nobene posebnosti. Pri prošnjah se zahvalimo za Božjo usmiljeno ljubezen in prosimo, da bi nam bila vedno pomoč in spodbuda za naše krščansko življenje.

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Martin Vuk pred plakatom, ki vabi na Pohod za življenje (photo: Martin Vuk) Martin Vuk pred plakatom, ki vabi na Pohod za življenje (photo: Martin Vuk)

V Kopru danes prvič Pohod za življenje

Letos prvi tudi v Kopru pripravljajo Pohod za življenje, ki bo potekal pod geslom: Vsak nerojeni otrok je človek! Začel se bo danes ob 11. uri pred Taverno. Pogovarjali smo se s koordinatorjem ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...