Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Ztrinek z enega od srečanj bolnikov s Parkinsonovo boleznijo (foto: Društvo Trepetlika)
Ztrinek z enega od srečanj bolnikov s Parkinsonovo boleznijo

Zaznamujemo svetovni dan Parkinsonove bolezni

Slovenija | 11.04.2015, 00:30

11. april je svetovni dan Parkinsonove bolezni. Namenjen je podpori bolnikom in njihovim skrbnikom ter osveščanju javnosti. Parkinsonovo bolezen ima dobrih 6 milijonov ljudi po vsem svetu, nekaj nad milijon jih je v Evropi, v Sloveniji je bolnikov z različnimi vrstami parkinsonizma več kot 7.000. Pomagati jim skuša Društvo Trepetlika, ki za zdaj združuje približno 750 članov.

Parkinsonova bolezen je počasi napredujoča bolezen možganov, pri kateri propadajo živčne celice. Vzroka ne poznamo, zdravila zanjo ni, a lahko lajšamo njene simptome. Med najbolj prepoznavnimi so tresenje, mišična togost, upočasnjeno gibanje in izguba ravnotežja. Že leta pred tem se lahko pojavijo tudi oslabljen voh, depresivnost, motnje spanja in bolečine v ramenih. "Vsi bolniki vseh nimajo, imajo pa neko kombinacijo motenj. Čim bolj bolezen napreduje, tem več motenj ima bolnik, tako da je bolezen zelo huda," je za naš radio povedala predsednica Društva Trepetlika Cvetka Pavlina Likar.

Običajno zbolijo ljudje po 60. letu, čeprav vsakemu desetemu odkrijejo bolezen pred njegovim 50. letom starosti. Nekoliko več zbolevajo moški kot ženske. "Zadnje čase ugotavljamo, da se bolezen pojavlja že 20, 30 let prej. So določene motnje, ki jih bolniki niti njihovi svojci ne prepoznajo kot Parkinsonovo bolezen."

Slovenija je ena od redkih držav v Evropi, kjer so Parkinsonovim bolnikom na voljo vse oblike zdravljenja - tako zdravila kot posegi in črpalke. Po drugi strani imajo zaradi kaotičnega zdravstva vse težji dostop do specialistov. Na prvi pregled pri nevrologu v povprečju čakajo pet do šest mesecev, na kontrolnega leto in pol. "Samo za to, da se bolnik lahko sreča z zdravnikom, da mu ta pove, ali je terapija prava, to je odločno predolgo."

Ker pravočasna in ustrezna obravnava lahko precej izboljšata kakovost življenja bolnikov, sta izobraževanje in seznanjanje javnosti zelo pomembna. Društvo Trepetlika tako od jutri do srede pripravlja tabor v Izoli, ki bo že 17. po vrsti. Namenjen je tako Parkinsonovim bolnikom kot njihovim skrbnikom. "Povabimo strokovnjake, ki predavajo. Vemo, da zdravniki nimajo dovolj časa, da bi bolniku ob pregledu vse razložili. Zato jim pomagamo, da bolezen vsaj malo poznajo in da niso tako prestrašeni," je še pojasnila Likarjeva.

Slovenija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...