Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Radijski misijon 2015 (foto: ARO)
Radijski misijon 2015

Pred nami je 10. radijski misijon

Radijski misijon | 17.03.2015, 10:00

V dneh od 22. do 28. marca 2015 bo v programu Radia Ognjišče deseti radijski misijon, ki ga bodo vodili Don Boskovi salezijanci in Hčere Marije Pomočnice, ki letos obhajajo jubilejno leto ob 200-letnici rojstva njihovega ustanovitelja svetega Janeza Boska. Zato so za geslo izbrane Don Boskove besede: Za vas živim!

Slovesni začetek radijskega misijona bo v nedeljo, 22. marca ob 10.00 s sveto mašo v župniji Ljubljana Kodeljevo, v župnijski cerkvi svete Terezije Deteta Jezusa. Sveto mašo bo daroval murskosoboški škof Peter Štumpf.

Prvi misijonski pogovor v radijskem programu bo ob 17.uri. Pogovarjali se bomo s salezijancem Marjanom Lamovškom, ki nas bo ob geslu „Za vas živim“ popeljal v čas misijona. Ponovitev pogovora bo ob 21.00.

V prvem misijonskem dnevu bo še ob 20.00 molitev rožnega venca, ki ga bodo vodile Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja.

Od 23. do 27. marca bodo vsak dan trije misijonski pogovori. Krajša ob 10.15 in ob 13.00 ter daljši ob 17.00. Vsak dan bo ponovitev dnevnih misijonskih pogovorov med 21.00 in 23.00 oz. „kadarkoli“ v radijskem arhivu na spletni strani Radia Ognjišče.

Vsak dan se bodo poslušalci lahko pogovorili osebno z misijonarjem med 10.45 in 12.45 ter med 18.00 in 20.00 na telefonski številki 01 292 75 35.

Po večerih bo med 20.00 in 21.00 molitev rožnega venca, ki jo bomo prenašali iz naše radijske kapele, v kateri se bodo 23. 3. zbrale Hčerke krščanske ljubezni, 24. 3. sestre uršulinke, 25. 3. Hčere Marije Pomočnice, 26. 3. Šolske sestre de Notre Dame in 27. 3. Marijine sestre čudodelne svetinje. Na zadnji misijonski dan, 28. 3., bo večerna molitev ob 20.00 iz karmeličanskega samostana v Sori, saj bo ta dan minilo 500 let od rojstva svete Terezije Avilske.

V petek, 27. marca bo spovedni dan. V več krajih po Sloveniji bo od jutra do večera priložnost za prejem zakramenta svete spovedi. Seznam krajev oz. cerkva bo objavljen ob začetku misijona.

Slovesni sklep letošnjega radijskega misijona bo v soboto, 28. marca s sveto mašo ob 10.00 v župnijski in romarski cerkvi Marije Pomočnice kristjanov na Rakovniku v Ljubljani. Sveto mašo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Vsebinski poudarki misijonskih dni:

Ponedeljek, 23.3. Duhovnost vsakdanjega življenja

»V katerem koli poklicu smo, povsod moremo in moramo hrepeneti po popolnem življenju« (sv. Frančišek Saleški, Filoteja 1,3). Duhovnost vsakdanjega življenja, kakor ga je živel don Bosko s svojimi fanti. Vsebina popoldanskega pogovora bo, kako lahko živimo in uresničujemo duhovnost v vsakdanjem življenju tako redovniki in duhovniki, kakor tudi krščanski laiki.

Radijski misijonar bo salezijanec Ciril Slapšak.

Torek, 24.3. Prijateljstvo z Jezusom

Preko molitve iskati Jezusa, odnos, prijateljstvo z Njim. Da ne bi »umrli v svojem grehu« Jn 8,21, da ne bi zgrešili cilja, ampak v molitvi prepoznavali pot, osebo Jezusa Kristusa ter znamenja, ki nas usmerjajo k njemu in predvsem znamenje križa, v katerem nas je odrešil, da lahko živimo v upanju njegovega vstajenjskega veselja. Don Bosku je od mladosti molitev bila bistveni del življenja: zanj osebno in za osebe, ki jih je srečeval. V vzgojnem poslanstvu je molitev, prijateljstvo z Jezusom pri fantih doživljal kot veliko milost, najlepši uspeh.

Radijski misijonarki bosta s. Damijana Tramte in s. Brigita Zelič.

Sreda, 25.3. Veselite se v Gospodu zmeraj!

V Svetem pismu je veselje zelo pomembna tema. Gospod prinaša resnično veselje. Razliko med Božjim in posvetnim veseljem. Kje so izviri veselja za naše življenje. Vsi smo poklicani k veselju, ker je VESELJE EVANGELIJA namenjen vsem ljudem, tudi preizkušenim tako ali drugače. Don Bosko in veselje, dvorišče kot vzgojno sredstvo za vzgojo veselja. Mirna in čista vest kot zagotovilo veselja. O veselju nad življenjem, družino, zakonskim odnosom. Evangelij veselja v družini: o pripravi na zakon, poroki kot zakramentu, kaj družino napolnjuje z veseljem in upanjem … Veselje očetovstva in materinstva.

Radijski misijonar bo salezijanec Klemen Balažič.

Četrtek, 26.3. Božje v našem življenju

S krstom prejmemo dar Božjega življenja in postanemo del Jezusovega telesa. Apostol Pavel v 1Kor 12,12-26 slikovito opiše, kako kristjani živimo občestvo. Evharistija je hrana našega duhovnega življenja in s tem tudi občestva. Don Bosko in evharistija. Don Bosko je bil zelo živ del Jezusovega telesa in je veliko pripomogel h kvalitetnejšemu življenju Cerkve, prav z zavzemanjem za uboge mlade, v katerih je prepoznal "šibke dele Kristusovega Telesa" in je zanje dal svoje življenje.

Radijska misijonarka bo s. Marija IMPERL.

Petek, 27.3. Spoved – poklicani za ljubezen in veselje

O spovedi, kako se spovedujemo, o spovedi kot zakramentu usmiljenja, o iskrenosti pri spovedi, o dobrih sklepih in poboljšanju po spovedi. Pomen spovedi. Zakrament sprave je Don Bosko fantom predstavljal kot enega od temeljnih stebrov vzgojne zgradbe. Zakrament sprave je naravnan na življenje, da bi ga na tem svetu živeli v ljubezni, svobodi in veselju srca.

Radijski misijonar bo salezijanec Marko Košnik.

Radijski misijon
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...