Blaž Lesnik
Miha Močnik
Tanja Dominko

Nadškofija Maribor sklenila sporazum z upniki

03.03.2015, 10:08 Marta Jerebič

Nadškofija Maribor je sklenila sporazum s svojimi upniki. Za poplačilo svojih dolgov namenja praktično vse svoje premoženje. Višina končnega poplačila velike večine upnikov bo odvisna od uspešnosti unovčenja tega premoženja, pri čemer bo postopek unovčevanja potekal daljše časovno obdobje. Okvirni rok trajanja procesa razdolževanja je 5 let. Sklenitev sporazuma, h kateremu je podal soglasje tudi Sveti sedež, glede na nastalo finančno situacijo mariborske nadškofije predstavlja dober kompromis, so sporočili z nadškofije. Sporazum namreč po njihovih besedah možnost stečaja zmanjšuje na minimium.

Sklenitev sporazuma za Nadškofijo Maribor predstavlja končanje enega izmed težjih obdobij v njenem obstoju, hkrati pa pomeni nov začetek v izpolnjevanju osnovnega poslanstva Cerkve, ki se uresničuje na področjih oznanjevanja, bogoslužja in dobrodelnosti, v izjavi za javnost piše mariborska nadškofija, ki dodaja, da je bilo zadnja leta izvajanje pastoralne dejavnosti mnogokrat oteženo zaradi napornega iskanja rešitve finančne situacije in s tem negotove prihodnosti. Upa, da bo v prihodnje, kljub zelo omejenim finančnim virom, mogoče učinkoviteje načrtovati in uresničevati pastoralno dejavnost, k čemer bo zagotovo pripomoglo tudi imenovanje novega nadškofa.

Nadškofija Maribor se zahvaljuje bankam upnicam ter vsem ostalim upnikom za aktivno in konstruktivno sodelovanje ter pripravljenost, da skupaj najdejo rešitev, ki je v dani situaciji optimalna za vse strani.

Zahvaljuje se tudi Škofiji Graz-Seckau za njeno strokovno pomoč in svetovanje v postopku pogajanj. Omenjena škofija gospodarsko sanacijo in prestrukturiranje mariborske nadškofije spremlja od leta 2012. Njena delovna skupina je s podpisom sporazuma o prestrukturiranju sklenila svoje delo na področju svetovanja Nadškofiji.

Je pa škofija v izjavi za javnost še sporočila, da so septembra lani nadškofija Salzburg, Krška škofija in škofija Graz-Seckau ustanovile Slomškovo ustanovo in zagotovile kapital v višini približno dveh milijonov evrov.

Cilj te ustanove je, da z nakupom osrednjih cerkvenih zgradb zagotovi nadaljevanje pastoralnega dela v Nadškofiji Maribor. V okviru te naloge je ustanova konec lanskega leta podala ponudbo za nakup škofijskega sedeža v Mariboru. Ob tem mariborska nadškofija dodaja, da gre za pomoč pri zagotovitvi potrebnih prostorov, kar pa ne jemlje samostojnosti pastoralnega delovanja Nadškofije Maribor.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com) Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com)

V 48. letu umrl duhovnik Boštjan Čeh

Škofija Murska Sobota je sporočila, da je v soboto, 24. julija v slovenjgraški bolnišnici umrl Boštjan Čeh, župnijski upravitelj na Tišini. Pokopali so ga včeraj, v nedeljo, 25. julija v Nedelici.

Evharistija, sveta maša (photo: Rok Mihevc) Evharistija, sveta maša (photo: Rok Mihevc)

Ali Bog bolje razume latinsko?

Papež je nedavno izdal apostolsko pismo Varuhi tradicije - Traditionis Custodes. Gre za motuproprij o rabi rimskega bogoslužja, veljavnega do prenove leta 1970. Že takrat del občestva sprememb, ...