Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Na cesto le pravilno označeni

| 11.01.2015, 17:49

S 1. januarjem so stopili v veljavo predpisi, ki lastnikom in upravljavcem počasnih vozil nalagajo, da le ta označijo s posebnimi tablami za počasna vozila. Mag. Marjan Dolenšek, specialist za kmetijsko in gozdarsko tehniko na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ljubljana, je v današnji kmetijski oddaji predstavil zahteve novih predpisov, in kmete pozval, da vsa svoja vozila ustrezno označijo, da bodo ostalim udeležencem v prometu hitreje vidna.

Pravilnik o delih in opremi vozil je sicer začel veljati že 1. oktobra 2013, vendar ne v celoti. Določbe glede obvezne opreme traktorjev, traktorskih priklopnikov in vlečenih traktorskih priključkov in glede označevanja počasnih vozil, so se začele uporabljati 1. januarja letos, določbe glede varnostnih elementov traktorjev, glede označevanja širših traktorjev in delovnih strojev in glede opremljenosti traktorskih priklopnikov in vlečenih traktorskih priključkov z zavorami pa 1. januarja prihodnje leto.

Pravilno označevanje počasnih vozil

Pravilnik določa, da morajo biti s tablo za počasna vozila označena vsa vozila, katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 40 km/h. Enaka označba mora biti tudi na vseh njihovih priključnih vozilih, in sicer, ko pa gre za sestav vlečnega vozila in priključnega vozila (prikolice) mora biti tabla nameščena le na zadnje vozilo v skupini.

Večja vidnost v neugodnih okoliščinah
Večja vidnost v neugodnih okoliščinah © Marjan Dolenšek

Trikotnih s prirezanimi konicami

Tabla za označevanje počasnih vozil ima po pravilniku določene tako mere, obliko, barvo kot tudi odsevnost. Poenostavljeno povedano ima obliko enakostraničnega trikotnika s prisekanimi vogali, notranja površina je rdeče fluorescentne barve, zunanji pasovi pa so rdeče barve in odsevni. Navedene table so v prvi vrsti namenjene preprečevanju naletov od zadaj, oz. temu, da vozniki, ki vozijo za počasnimi vozili, pravočasno opazijo, da je pred njimi počasno vozilo, in ustrezno prilagodijo hitrost vožnje ter vozilo na primernem mestu prehitijo.

Označevalna tabla
Označevalna tabla © Marjan Dolenšek

Pravilno označen traktor in priklopnik
Pravilno označen traktor in priklopnik © Marjan Dolenšek
Označevanje širokih vozil in vozil s štrlečimi deli

Mag. Marjan Dolenšek je v oddaji spregovoril tudi o določbah pravilnika, ki se nanašajo na ustrezno označenost širših traktorjev in delovnih strojev, kakor tudi označevanje traktorjev in traktorskih priključkov, ter delovnih strojev z izpostavljenimi oziroma štrlečimi deli, ki so lahko nevarni za druge udeležence v prometu. Te določbe bodo sicer stopile v veljavo prihodnje leto, zaradi osebne varnosti in varnosti drugih udeležencev v prometu pa jih je modro upoštevati že zdaj. Več lahko slišite v posnetku oddaje!

Ugodnosti za člane strojnih krožkov

Mag. Marjan Dolenšek je v oddaji opozoril, da je pred nakupom tabel dobro biti pozoren na njihovo kvaliteto in robustnost. V Zvezi strojnih krožkov Slovenije so tako pripravili ponudbo kvalitetnih označevalnih tabel in ostale dodatne opreme, ki jo člani lahko kupijo po ugodnejši ceni in se tako izognejo stroškom, ki nastanejo, ko se ob težjih pogojih dela v kmetijstvu, nekvalitetna signalizacija poškoduje in posledično ne ustreza zahtevam predpisov.

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...