Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Tina Felicijan (foto: Nataša Ličen)
Tina Felicijan

Ni meje za dobre ideje - Urbane točke v Velenju

Slovenija | 08.01.2015, 11:42 Nataša Ličen

Z novim letom boste v programu radia Ognjišče vsak četrtek dopoldne slišali kratke pogovore o dobrih rešitvah. Javna glasila vse preveč izpostavljajo-mo zgodbe neuspehov. Med nami je veliko ljudi, ki so zelo ustvarjalni in inovativni. Zakaj se o njihovih rešitvah ne govori in njihovi obrazi niso na prvih straneh časopisov oziroma njihovi glasovi niso med bolj prepoznavnimi v radijskih medijih? Raziskave kažejo, da so mladi pogosto manj politično aktivni kot odrasli, vendar praviloma le takrat, ko gre za konvencionalne oblike politične participacije. No, recimo na spletu pa je zgodba že drugačna, tam so še kako prisotni. Zakaj se jim ne bi torej približali po tej poti, so se vprašali tudi v Velenju in ustvarili odmeven in uspešen projekt, Urbane točke. Z vključevanjem lokalnega prebivalstva želijo prebivalce občine Velenje spodbuditi k javnemu izražanju mnenja o ureditvi konkretnih lokalnih problemov.

Velik izziv

Razvoj učinkovitega orodja za nekonvencionalno politično participacijo posameznikov v lokalnem okolju - Urbane točke: Velenje - spletni portal in mobilna aplikacija - je bil v zadnjem letu in pol velik izziv Mladinskega sveta Velenje. Z orodjem Urbane točke: Velenje, želimo z pobudami občanov vplivati na odločitve lokalnih odločevalcev. Registrirani uporabniki lahko preko orodja dajejo konstruktivne predloge o ureditvi konkretnih lokalnih problemov, ob tem pa izpostavijo dobro urejene lokalne urbane točke - pohvale, zanimivosti in osebna priporočila.

Logo Urbanih točk
Logo Urbanih točk © mladizaveleje.si

Sodelavka Mladinskega sveta Velenje Tina Felicijan: "Pobude so razdeljene na štiri področja. In kako aplikacijo uporabljamo? Najprej navedemo kaj je dobro in kaj je slabo, v primeru pomanjkljivosti navedemo konstruktivno kritiko in dodamo svoj predlog, ki se potem obravnava v občinskem svetu. Mobilno aplikacijo najprej brezplačno naložimo na svoj telefon, lahko jo uporabljamo tudi kot spletni portal na računalniku. To ni dodaten forum, preko katerega bodo ljudje izlivali svojo jezo, ampak je orodje, s katerim kot posamezniki izražamo svoje mnenje in ga zastopamo s svojim priimkom in imenom. Podatki so zaščiteni, tajni. Ko pridobim uporabniško mnenje, grem na aplikacijo, poiščem na zemljevidu urbano točko, ki me zanima, napišem pohvalo, priporočila, pripombo, pojasnim, kaj lahko izboljšamo ali pa povabim, naj jo obiščejo še drugi. Zadeva mora biti korektna, lepo povedana. Na občini potem na mestnem svetu pripombe ali pohvale obravnavajo, jih rešujejo oziroma preverjajo mnenja krajanov. Ko uporabniki zaznavamo stvari, ki jih morda odločevalci na višjih ravneh ne vidijo, jih mi kot posamezniki lahko z vsakodnevno uporabo opazimo in nanje opozorimo še druge. Veliko pripomb je na ta način že rešenih. Veliko je zapisanih tudi priporočil, kam v Velenju, kaj je pri nas vredno videti in spoznati. Nabirajo se dobre informacije in sem prepričana, da bomo imeli v prihodnje še veliko novih urbanih točk."

Urbane točke: Velenje je del EU projekta Mladinskega sveta Velenje: MLADI ZA VELEJE - PREMIKAMO MEJE.

Projekt delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Operacija se izvaja v sklopu Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, tretje razvojne prioritete: »Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja«; prve prednostne usmeritve: »Izboljšanje kakovosti in učinkovitosti sistemov izobraževanja in usposabljanja«, ter Javnega razpisa za izbor operacij s področij socialnih in državljanskih kompetenc mladih.
Slovenija, Dogodki, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...