Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Podjetja z zastopanostjo obeh spolov finančno uspešnejša

Komentarji | 29.12.2014, 10:39 Petra Stopar

„Uspeh je namenjen vsem usposobljenim in sposobnim, ne glede na spol,“ je v pogovoru za naš radio povedala Mojca Podržaj z Združenja Manager. V Sekciji managerk, ki združuje podjetnice iz Slovenije, so prepričani, da je zastopanost žensk na vodstvenih položajih tudi eno od orodij za gospodarsko učinkovitost in konkurenčnost.

V letošnjem letu je Evropska unija dobila novo sestavo Evropske komisije, ob čemer se Slovenci najbolj spominjamo spodletele kandidature nekdanje premierke Alenke Bratušek, ki se je na položaj predlagala sama. Njena naslednica je postala druga ženska kandidatka – Violeta Bulc. Dejavnik enakopravne zastopanosti spolov v Evropski komisiji je bil še posebej poudarjen s strani šefa komisije Junckerja. Dobra zastopanost žensk na vodilnih položajih, ne le v politiki, ampak tudi v gospodarstvu, je tudi eden od ciljev v Združenju Manager – natančneje si za to prizadevajo v Sekciji managerk.

Za enakopravno zastopanost žensk in moških bi si morala prizadevati vsa podjetja, je ob sklicu na podatek, da menedžerke v Sloveniji zasedajo 21 odstotkov položajev članic v upravah, povedala strokovna sodelavka za pravno področje in sekretarka Sekcije managerk Mojca Podržaj. Povprečje zastopanosti žensk na najvišjih položajih v gospodarstvu je tako boljše od evropskega povprečja, ki je 18-odstotno, „sicer pa od teh 21 odstotkov članic uprav zgolj 5 odstotkov predstavlja predsednic“.

Med razlogi, zakaj je na vodstvenih položajih malo žensk, je Podržajeva navedla individualne, organizacijske in institucionalne. Individualni razlogi so čedalje manjši, „kajti ženske so čedalje bolj izobražene, hitreje vstopajo na trg dela in pridobivajo izkušnje“, medtem ko se organizacijski razlogi ne spreminjajo. Tu je mišljena predvsem organizacijska kultura podjetja, ki je zelo pomembna za napredovanje žensk. „Pri načinu kadrovanja se je kot težava izkazalo to, da se ženske na razpis na prijavijo, če ne menijo, da izpolnjujejo vse pogoje. Po drugi strani pa se bodo njihovi moški kolegi prijavili, kljub temu, da zavestno vedo, da morebiti tudi 50 odstotkov pogojev ne izpolnjujejo,“ je opozorila. Na institucionalni ravni pa imajo pomen reforme in ukrepi s strani države. Po besedah Podržajeve je to v Sloveniji to dobro urejeno, „vendar šepa implementacija“. Kot institucionalno rešitev je omenila uvedbo kvot, kot nekje po svetu že obstajajo, a se na področju gospodarstva v Sloveniji še niso odločili.

„Raziskave kažejo, da imajo podjetja, ki imajo na najvišjih položajih tako moške kot ženske, boljše razumevanje strank, so uspešnejša v privabljanju kadrov, upoštevajo vrednote novih generacij in so bolj pripravljene na demografske spremembe,“ je sekretarka Sekcije managerk povedala o dobrih straneh zastopanosti podjetnic. Glavni cilj, ki ga dosegajo takšna podjetja, pa so po njenih besedah finančni uspehi. Ob tem pa Podržajeva poudarja, da je sam ciklus karierne poti pri ženskah drugačen kot pri moških, saj je največkrat vezan na družino in otroke.

V pogovoru za naš radio je Mojca Podržaj predstavila tudi projekt Vključi.vse, katerega aktivnosti so v Združenju Manager zagnali pred dobrim letom dni in katerega namen je spodbujanje uravnotežene zastopanosti in udeležbe žensk in moških na najvišjih položajih upravljanja in vodenja v gospodarstvu. Za krepitev družbene zavesti in spodbudo za uvrstitev žensk na vodilne položaje pa Sekcija podeljuje tudi priznanji Artemida in Managerkam prijazno podjetje.

Strokovna sodelovka in sekretarka Sekcije managerk pri Združenju Manager Mojca Podržaj
Strokovna sodelovka in sekretarka Sekcije managerk pri Združenju Manager Mojca Podržaj © Združenje Manager

Komentarji, Politika, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.