Radio Ognjišče
Marjan BuničMarjan Bunič
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko

Pojemo manj mesa, krompirja in žit, a več druge zelenjave

Slovenija

Dnevna potrošnja mesa, krompirja in žit na prebivalca se je v preteklih 10 letih zmanjšala, po drugi strani se je povečala dnevna potrošnja druge zelenjave, a še vedno ne dosega prehranskih določil, kažejo statistični podatki, zbrani v brošuri Nekaj ščepcev podatkov o hrani. Stopnja samooskrbe s hrano, zlasti z zelenjavo, krompirjem in žiti, upada.

Avtorica brošure Špela Gale s Statističnega urada RS (Surs) je na novinarski konferenci pojasnila, da se je količina domače proizvodnje kmetijskih proizvodov med leti 2004 in 2013 zmanjšala za 41 odstotkov, prav tako se je zmanjšala tudi skupna količina domače potrošnje, in sicer za 21 odstotkov.

Tako Slovenija z domačo proizvodnjo ne zadosti svojim potrebam po kmetijskih proizvodih in hrano uvažamo, tako je slovenskega izvora manj kot polovica (41 odstotkov) hrane. Leta 2013 smo uvozili 955.000 ton hrane, 37 odstotkov iz sosednjih držav.

Največji primanjkljaji domače proizvodnje so pri zelenjavi, krompirju in žitih, medtem ko so stalni presežki pri perutnini in konjskem mesu, v posameznih letih pa tudi pri govejem mesu in medu, kažejo statistični podatki, zbrani v brošuri.

Nekateri trendi glede porabe hrane so pozitivni. Tako se je po podatkih Sursa povečala dnevna potrošnja zelenjave (z 244 gramov na dan v letu 2004 na 266 gramov na dan v letu 2013) in zmanjšala letna potrošnja kupljenega sladkorja za 36 odstotkov. Član gospodinjstva je leta 2004 v povprečju zaužil 12 kilogramov sladkorja, leta 2012 pa osem kilogramov.

Zmanjšuje se tudi količina nastale odpadne hrane. Leta 2013 smo v primerjavi s petimi leti poprej ustvarili za 63 odstotkov manj odpadne hrane. V povprečju ustvarimo četrt kilograma odpadne hrane na prebivalca na dan. V zadnjih desetih letih so se cene hrane zvišale za 39 odstotkov, povprečna mesečna plača pa za 42 odstotkov.

Cirila Hlastan-Ribič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je opozorila, da Slovenci povprečno zaužijemo preveč energije oz. smo premalo telesno aktivni, da bi presežek energije porabili. Prav tako zaužijemo preveč nezdravih maščob, preveč soli in premalo zelenjave. Takšen način prehranjevanja vodi v debelosti in kronične bolezni.

Najmanj zdravo jejo nižji sloji prebivalstva. Po njenem mnenju je to tako na račun manjše osveščenosti tega sloja glede zdrave prehrane, kot tudi zaradi višjih cen zdrave prehrane. Zato poleg ukrepov za obdavčitev nezdrave prehrane predlaga tudi ukrepe za večjo dostopnost do zdravih živil.

Kot je pojasnila Hlastan-Ribičeva, je v pripravi druga prehranska politika, v kateri se bodo usmerili na ciljne, ranljive skupine, kot so najnižje izobraženi in revni.

Slovenija
Duhovnik Gabriel Vidrih (photo: Vir: FB Župnija Ilirska Bistrica) Duhovnik Gabriel Vidrih (photo: Vir: FB Župnija Ilirska Bistrica)

Umrl je duhovnik Gabrijel Vidrih

V večeru pred tretjo adventno nedeljo, v 74. letu življenja, je dočakal prihod svojega Odrešenika, župnik v Tomaju Gabrijel Vidrih, rojen v Podragi.

Katehumeni (photo: Boštjan Prevc) Katehumeni (photo: Boštjan Prevc)

Skupna fotografija v stolnici, ki je razveselila

Na tretjo adventno nedeljo vsako leto v ljubljanski stolnici poteka srečanje katehumenov, pripravnikov na prejem zakramentov uvajanja, torej svetega krsta, svete birme in svete evharistije.

Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren) Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren)

Adventni koledar za otroke: Še nove figurice!

Multimedijski adventni koledar za otroke nam je tudi v tem tednu ponudil nove zanimive in napete zgodbe in tako bo še vse dni do božiča. Obljuba dela dolg in tako smo za vse otroške roke, ki ...

Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash) Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash)

Alenka Rebula: Smo varuhi svojega miru

V sklopu rednih pogovorov z Alenko Rebulo smo v adventu govorili o pomenu priprav na praznično obdobje. Mnogo je lepega, polno zabav in vrvenja, koliko pa je resničnih prepoznav naših globljih ...

Vabilo k ogledu Gasparijevih jaslic (photo: RK) Vabilo k ogledu Gasparijevih jaslic (photo: RK)

Gasparijeve narodne jaslice

V Selščku, rojstni vasi Maksima Gasparija, so letos že sedmič zapored postavili velike Gasparijeve jaslice, ki so postavljene na prostem, ob gozdičku nad cerkvijo povišanja Svetega križa, kjer z ...

Avdio player - naslovnica