Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Mediji (foto: ARO)
Mediji

ZNP za spremembe kazenskega zakonika in zakona o medijih

Slovenija | 18.12.2014, 12:38

Združenje novinarjev in publicistov predlaga spremembe kazenskega zakonika in zakona o medijih v delih, ki se nanašajo na delo in status novinarjev. Pobudo je poslalo ministrstvoma za pravosodje in kulturo.

V Združenju novinarjev in publicistov menijo, da bi bilo treba iz kazenskega zakonika izključiti možnost kazenskega pregona novinarjev za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Kazenska grožnja novinarjem po njihovih besedah ni sprejemljiva zaradi možnih pritiskov na ustavno kategorijo svobode tiska in ostalih oblik javnega obveščanja.

V Združenju novinarjev in publicistov predlagajo tudi črtanje kazenske odgovornosti novinarjev za objavo tajnih podatkov. Kot poudarjajo, so za njihovo varovanje zadolženi državni organi. Pri tem dodajajo, da mora biti objava takšnih podatkov v medijih v javnem interesu. Tudi če ni, a povzroči oškodovanje določenih oseb, naj bo, tako v združenju, takšno ravnanje novinarjev dekriminalizirano, a je lahko temelj za odškodninsko odgovornost.

Spremenili bi tudi postopek podeljevanja statusa samostojnega novinarja. Zdaj 22. člen zakona o medijih določa, da je status samostojnega novinarja mogoče pridobiti z vpisom v razvid samostojnih novinarjev pri pristojnem ministrstvu, po predhodnem mnenju registrirane strokovne organizacije novinarjev. V združenju pojasnjujejo, da je slednje povsem nepomembno, saj novinar izpolnjevanje pogojev za pridobitev takšnega statusa dokazuje na drugačne načine.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.