Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
msgr. Franci Trstenjak, gl. in odg. urednik (foto: Izidor Šček)
msgr. Franci Trstenjak, gl. in odg. urednik

20 let: Glavni urednik se spominja II.

| 16.11.2014, 06:12

Ob 20. obletnici Radia Ognjišče se glavni urednik spominja nekaterih dogodkov, ki so duhovne narave, in pri katerih so radijci aktivno sodelovali, jih celo organizirali. Tudi v tem in s tem potrjuje Radio Ognjišče svoj namen, da prinaša evangelij, veselo oznanilo poslušalcem in jih spodbuja h graditvi božjega kraljestva med nami. V teh spominih so zaobjeta srečanja s svetim papežem Janezom Pavlom II., Slomškova beatifikacija, molitveni shodi, škofovska posvečenja naših škofov, veliki dogodki naše Cerkve in romanja.

Srečanje s papežem Janezom Pavlom II.

Med dragocenimi spomini Radia Ognjišče je prvi obisk papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji v dneh od 17. do 19. maja 1996. V programu smo z različnimi oddajami in prispevki pripravljali naše poslušalce na zgodovinski dogodek, v dneh obiska pa smo, v sodelovanju z RTV Slovenija, neposredno prenašali vsa srečanja. Za radijce je bil poseben izziv priprava nočnih programov s petka na soboto in s sobote na nedeljo, nekaj posebnega pa je bila priprava programa za romarje na bogoslužnem prostoru na mariborskem letališču, hkrati pa smo ta program neposredno prenašali. Dobre 4 ure je bilo glasbe in petja v živo, pa tudi pripovedi in molitve. Opravičeno bi smeli reči: saj ni res, pa je!

Janez Pavel II.
Janez Pavel II. © Romereports.com

S prvim obiskom svetega očeta v Sloveniji je povezano tudi zahvalno romanje, ki smo ga organizirali v imenu Škofovske konference in v sodelovanju s turistično agencijo Quo vadis v dneh od 13. do 15. decembra 1996. Več kot 4.200 Slovenk in Slovencev smo peljali v večno mesto. Večino z avtobusi, okoli 500 s tremi posebnimi letali v sobotnem jutru. Prav vznemirjajoče je bilo poročati v program, kako eno za drugo pristajajo letala na rimsko letališče. V soboto, 14.-tega je bila v baziliki svetega Petra ob 9.00 dopoldan sveta maša, ki smo jo neposredno prenašali, po njej pa avdienca pri papežu Janezu Pavlu II. Papežu je izrekel pozdravne besede Jure Sešek, zapela pa sta mu Ivan Hudnik in vokalna skupina Krila. V poznem popoldnevu smo pripravili na trgu svetega Petra program ob prižiganju božičnega drevesa, ki ga je podarila Republika Slovenija.

Janez Pavel II. in Slomškova beatifikacija

Po prvem obisku svetega papeža Janeza Pavla II. na naših tleh so se pomnožila prizadevanja, da se sklene postopek za Slomškovo beatifikacijo. Na pobudo prvega slovenskega ambasadorja pri Svetem sedežu dr. Štefana Faleža je radio Ognjišče v juliju 1998 izpeljal akcijo zbiranja podpisov po župnijah s prošnjo, naj papež Janez Pavel II. ponovno pride v Slovenijo in v Mariboru razglasi Slomška za blaženega. 19. avgusta 1998 je glavni urednik blizu 50.000 podpisov osebno izročil papežu Janezu Pavlu II. In po dobrem letu dni se je zgodila Slomškova beatifikacija na betnavski poljani v Mariboru. Z zlatimi črkami bo zapisan datum: 19. september 1999. Pred nedeljo smo pripravili nočni program in speljali akcijo, naj se zvečer prižgejo sveče na okenskih policah. V nedeljskem jutru je Radio Ognjišče pripravil program za romarje in hkrati za neposredni radijski prenos.

Slomškov kip in Slomškova škofovska palica
Slomškov kip in Slomškova škofovska palica © Izidor Šček

V povezavi s svetim papežem Janezom Pavlom II. obudimo spomin na leto 2000, ko je bilo v dneh od 24. do 27. oktobra slovensko svetoletno romanje na grob apostolov Petra in Pavla. 26. oktobra smo prenašali sveto mašo iz bazilike Svetega Petra, pa tudi avdienco s svetim očetom. Prenos smo delali v sodelovanju z Radiem Vatikan.

Naši škofje

Ko se Radio Ognjišče s hvaležnostjo spominja na prehojeno pot skozi dve desetletji, od 1994 do 2014, so v spominu dogodki, ki so povezani z našimi škofi. V mislih imam škofovska posvečenja. V dvajsetih letih smo neposredno prenašali 10 slovesnosti. Prvo je bilo posvečenje nadškofa Franca Rodeta - 6. aprila 1997. V letu 2000 so bila kar štiri škofovska posvečenja: 24. maja beograjskega nadškofa Hočevarja, 12. junija škofa Glavana, 24. junija škofa Stresa in 5. julija škofa Bizjaka. 6. oktobra 2001 smo prenašali škofovsko posvečenje nadškofa Ivana Jurkoviča, ki je postal apostolski nuncij v Belorusiji, v letu 2014 je njegovo mesto v Moskvi. V programu Radia Ognjišče so poslušalci lahko spremljali tudi prenos škofovskega posvečenja škofa Jamnika 8. januarja 2006. V istem letu sta bili še dve škofovski posvečenji: 25. junija škofa Turnška in 10. septembra škofa Štumpfa. Deseto škofovsko posvečenje je bilo 24. aprila 2010; prejel ga je škof Lipovšek.

In v čas 20.-tih let Radia Ognjišče bo zapisano tudi škofovsko posvečenje ljubljanskega nadškofa metropolita Staneta Zoreta z datumom 23. november 2014.

Ko se spominjamo škofov in njihovih posvečenj, potem je prav, da se spomnimo tudi pogrebnih slovesnosti. Čisto na začetku Radia Ognjišče, 24. decembra 1994, je prestopil prag večnosti upokojeni koprski škof Janez Jenko. Pogrebne slovesnosti še nismo mogli prenašati. Prvi prenos pogreba pa je bil 31. decembra 2005; dva dni prej je namreč umrl upokojeni ljubljanski pomožni škof Jožef Kvas. Naslednji prenos pogrebne slovesnosti je bil 2. julija 2007. Poslovili smo se od upokojenega ljubljanskega nadškofa metropolita Alojzija Šuštarja, katerega ime je zapisano v kroniki Radia Ognjišče tudi zato, ker je 15. decembra 1994 blagoslovil ljubljanski studio.

Nadškof Stane Zore v studiu Radia Ognjišče
Nadškof Stane Zore v studiu Radia Ognjišče © Tatjana Splichal

V programu Radia Ognjišče se je spremljal tudi pogreb upokojenega beograjskega nadškofa Franca Perka, ki je bil reden gost v različnih radijskih pogovorih. Za ta svet je zaprl oči 20. februarja 2008, pokopan pa je bil 23. februarja.

V spominu ostaja tudi smrtni dan upokojenega torontskega nadškofa kardinala Alojzija Ambrožiča, ki je bil 26. avgusta 2011. Ime kardinala Ambrožiča je zapisano med velikimi dobrotniki Radia Ognjišče.

Ta spomin naj se sklene z bolj veselo informacijo. V dvajsetih letih smo prenašali že dva častitljivi obletnici škofa Jožefa Smeja: slovesnost ob 60. in 65. letnici duhovniškega posvečenja. In če je Božja volja, bomo prenašali tudi slovesnost ob 70. letnici, ki bo 7. decembra v mariborski stolnici.

Na krilih molitve

Radio Ognjišče je v svojih dvajsetih letih sklical poslušalke in poslušalce k skupni molitvi. Ne samo k tistim, ki jih redno predvaja v radijskem programu, ampak tudi k posebnim molitvenim shodom. Vsakoletni shod je ob prazniku zavetnice Radia Ognjišče Marije Pomagaj. V prvih letih smo se na Brezjah srečali 24. maja popoldan oz. zvečer, potem pa smo našo molitev zahvale in prošnje prestavili na vigilijo praznika, 23. maja zvečer. Veseli smo, da iz leta v leto narašča število molivcev in procesija z milostno podobo je daljša in daljša.

Prvi večji in izredni molitveni shod je bil ob 10. obletnici Radia Ognjišče, ko smo 23. maja pripravili 10 ur molitve za 10 let Radia Ognjišče. Ves čas smo molili v baziliki in ves čas je bil neposredni prenos. Začeli smo ob 20.00 s sveto mašo in sklenili s sveto mašo ob 5.00 zjutraj, ki se je sklenila ob šestih. Ob tej priložnosti je Radio Ognjišče daroval Mariji Pomagaj mašni plašč. V tej noči nam je s pomočjo tehnike uspelo, da so v živo z nami molili iz Avstralije, Argentine, Kanade, Združenih držav Amerike in Urala. In omeniti je potrebno, da je skupina osmih radijcev in dvaintrideset poslušalcev romala iz Ljubljane na Brezje.

Molitev pred relikvijami in grobom  bl. Slomška
Molitev pred relikvijami in grobom bl. Slomška © Izidor Šček

Drugi molitveni shod je bil 23. septembra 2009, ki smo ga naslovili molitvena noč na Slomškovem grobu ob 150 letnici prenosa škofijskega sedeža. Z molitvijo in prenosom smo začeli ob osmih zvečer in sklenili ob polnoči s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Kramberger, z njim pa sta somaševala škofa Stres in Smej ter 60 duhovnikov.

Hvaležni spomini se obujajo na pripravo molitvenega bdenja pred beatifikacijo Janeza Pavla II. v cerkvi svetega Jožefa v Ljubljani 30. aprila 2011 in na bdenje pred kanonizacijo Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. 26 aprila 2014.

Še dva spomina na izredna molitvena shoda. Prvi je povezan s 7. oktobrom 2013, ko smo pripravili skupaj s frančiškani z Brezij dan pomnožene molitve rožnega venca. Začeli smo ob 5.00 z rožnim vencem v radijski kapeli, ob 12.00 je bila maša v kranjski cerkvi Rožnovenske Matere Božje in po njej peš romanje na Brezje, kjer je bila ob 19.00 sveta maša in po njej molitev vseh štirih delov rožnega venca in to z rožnim vencem, ki ga je Mariji Pomagaj podaril sveti papež Janez Pavel II.

Drugi spomin pa je najbolj svež: praznovanje 200 letnice milostne podobe Marije Pomagaj 23. in 24. maja 2014. S posebnim programom smo začeli že zgodaj popoldan 23. maja, nadaljevali ob 19.00 s sveto mašo in molitvijo rožnih vencev do polnoči, ko so somaševali srebrnomašniki, duhovniki, ki so bili posvečeni v letu 1989. 24. maja se je molitev nadaljevala, z njo pa tudi neposredni prenos. 23.-ega popoldan smo poslušalce povabili tudi na peš romanje na Brezje iz štirih smeri. Tudi to je bila blagoslovljena izkušnja.

Združeni v občestvo

V kroniki Radia Ognjišče so zapisani vseslovenski dogodki naše katoliške Cerkve, pri katerih radijci niso sodelovali le kot poročevalci, komentatorji in po tehnični plati izvrševalci neposrednega radijskega prenosa, ampak tudi kot avtorji, voditelji in pevci.

Radio Ognjišče je aktivno sodeloval pri prvem slovensko - hrvaškem srečanju katoličanov v Mariji Bistrici 30. avgusta 2003. Spomina vreden dogodek je bil 10. maja 2008, ko se je na stadionu Arena Petrol v Celju pripravil slovenski pastoralni dan.

5. srečanje slovenskih in hrvaških vernikov v Ludbregu
5. srečanje slovenskih in hrvaških vernikov v Ludbregu © Alen Salihović

Spomini nam hitijo k Slomškovemu slavju v letu 2009, ki se je pripravilo na stadionu Ljudski vrt v Mariboru ob 150.letnici prenosa škofijskega sedeža. Tudi čez tri leta, 23. septembra 2012, je bilo Radiu Ognjišče zaupana priprava uvodnega programa na slavju ob 150 letnici smrti škofa Slomška.

V nepozabnem spominu ostaja spremljanje romanja milostne podobe Marije Pomagaj z Brezij na evharistični kongres v Celje v dneh od 10. do 12. junija 2010 in potem sam evharistični kongres, povezan z beatifikacijo mučenca Alojza Grozdeta 13. junija na celjskem stadionu. Zbranih nas je bilo več kot 32.000, z državnim tajnikom kardinalom Bertonejem pa je somaševalo okoli 750 duhovnikov.

Romanja

Radio Ognjišče se veseli svojih dvajset let in se s hvaležnostjo ozira na prehojeno pot, ozira na vse uspehe, pa tudi na spodrsljaje, ki so odlična šola. Med dogodki, ki smo jih pripravili za poslušalce, sodijo tudi romanja v Lurd in Fatimo, pa tudi kam drugam. Na prvem mestu so romanja v Lurd, kamor smo s posebnim letalom z brniškega letališča poromali že šestkrat. To bila eno ali dvodnevna romanja. Prvič je bilo 11. februarja 1999. Spomin je zelo živ, saj je povezan z močnim sneženjem dan prej, zaradi česar je bilo še nekaj ur pred našim odhodom letališče zaprto. A Bogu hvala so se razmere do jutra spremenile in ko se je naše letalo ob 7.00 zjutraj dvignilo s slovenskih tal, je posijalo sonce. Ko smo romali v letu 2010, prav tako za en dan 11. februarja, smo neposredno prenašali sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Kramberger. prvi prenos iz Lurda pa smo pripravili že v letu 2007, ko smo tja poromali s počitnikarji in je bil prenos 24. junija. Pri lurški votlini nas je bilo več kot 600 romarjev.

Romarji v Lurdu z Radiem Ognjišče - 11. in 12. februar 2013
Romarji v Lurdu z Radiem Ognjišče - 11. in 12. februar 2013 © Izidor Šček

Na drugem mestu, po številu romanj s posebnim letalom, je romanje v Fatimo. Nekaj posebnega je bilo romanje v dneh od 12. do 15. maja 2003, ko smo bili priče množici romarjev, ki je štela več kot 800.000. In na tem romanju smo tudi poskrbeli za neposredni prenos svete maše, ki smo jo darovali v milostni kapeli. Na to romanje imam spomin tudi zato, ker sem lahko v pilotski kabini, na višini 11.273 m, posnel pogovor s pilotoma.

V dvajsetih letih Radia Ognjišče je seveda bilo še vrsta romanj, kjer je skupina štela od 25 do 50 romarjev. Večina jih je bila z avtobusom, nekatera pa tudi z letalom po Evropi in celo do Mehike - Guadalupe in Indije, kjer so grobovi blažene Matere Terezije, apostola Tomaža in svetega Frančiška Ksaverja. V letu 2000, v svetem letu, smo z dvema skupinama romali v Sveto deželo.

Nekaj posebnega pa sta bili romanji ob 40. in 45. letnici revije Ognjišče. S prvim smo romali na grob svetega patra Pija in svetega Frančiška Asiškega, z drugim pa po sledeh blažene Matere Terezije na Kosovo in Makedonijo.

In če omenjam romanja, ki jih organizira Radio Ognjišče, seveda v sodelovanju z eno izmed turističnih agencij, potem moram omeniti tudi romanja s kolesi, ki ga opravijo radijski sodelavci. Prvo romanje je bilo v letu 2009 in smo mu dali naslov Kilometri zaupanja po Slomškovi poti. Začeli smo na Slomu in potem preko Št. Andraža prikolesarili v Maribor, na grob blaženega škofa Slomška. Naslednjim kolesarskim romanjem smo dali naslov Od Marije k Mariji in jih postavljamo pred praznikom Marijinega rojstva. Na sam praznik male maše pa je srečanje PRO-jevcev in sveta maša. Najbolj množično je bilo na Vejni nad Trstom leta 2013, kjer je somaševanje vodil upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...